settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je tako teško razumjeti Bibliju?

Odgovor


Svatko se u određenoj mjeri bori u nastojanju da razumije Bibliju. Čak i nakon gotovo 2000 godina crkvene povijesti, postoje neki biblijski stihovi i odlomci koji čak i najbolje biblijske učenjake ostavljaju u dilemi u vezi ispravnog značenja. Zašto je tako teško razumjeti Bibliju? Zašto je potrebno toliko truda za potpuno i ispravno razumijevanje Biblije? Prije nego što pokušamo odgovoriti na ova pitanja, treba reći da Božja komunikacija nije nejasna. Poruka Božje Riječi je savršeno jasna. Razlog zašto se Biblija ponekad teško razumije jest u tome što smo pala bića – grijeh zaklanja naše razumijevanje i vodi nas do izvrtanja Biblije po našem vlastitom nahođenju.

Postoji nekoliko čimbenika koji Bibliju mogu učiniti teško razumljivom. Prvo, postoji razlika u vremenu i kulturi. Biblija je napisana između 3.400 i 1.900 godina prije našeg današnjeg vremena. Kultura u kojoj je Biblija pisana bila je veoma drugačija od većine kultura koje postoje danas. Postupci nomadskih pastira 1800. god. prije Krista na Bliskom istoku često nemaju nikakvog smisla računalnim programerima na Zapadu u 21. stoljeću. Od presudne je važnosti da kada nastojimo razumjeti Bibliju, prepoznamo kulturu u kojoj je Biblija pisana.

Drugo, Biblija sadrži različite vrste literature, uključujući povijest, zakone, poeziju, mudrost, proročanstva, osobna pisma i apokaliptična djela. Povijesni književni stil se mora tumačiti drugačije od književnog stila mudrosti. Poezija se ne može razumjeti na isti način kao i apokaliptični spisi. Osobna pisma, iako su značajna za nas danas, mogu imati drugačiju primjenu nego što su imala za izvorne primatelje. Prepoznavanje da Biblija sadrži različite žanrove jest bitno u izbjegavanju konfuzije i nerazumijevanja.

Treće, svi smo grešnici; svi griješimo (Propovjednik 7,20; Rimljanima 3,23; 1. Ivanova 1,8). Koliko god nastojimo ne iščitavati unaprijed zamišljene zaključke u tekstu Biblije, neizbježno je da povremeno svi to činimo. Nažalost, svatko će kad-tad pogrešno tumačiti neki odlomak zbog pretpostavke što ono može ili ne mora značiti. Kada proučavamo Bibliju, moramo tražiti od Boga da ukloni naše predrasude i pomogne nam da Njegovu Riječ tumačimo bez naših pretpostavki. To je često teško učiniti, budući da priznanje našeg pretpostavljanja zahtijeva poniznost i spremnost da priznamo svoje pogreške.

Ova tri koraka nipošto nisu sve što je potrebno za pravilno razumijevanje Biblije. Čitave knjige su napisane na biblijskoj hermeneutici – znanosti biblijskog tumačenja. Međutim, ovi koraci su izvrstan početak za razumijevanje Biblije. Moramo prepoznati kulturološke razlike između nas samih i ljudi u biblijsko vrijeme. Moramo uzeti u obzir različite žanrove literature. Moramo težiti za time da dopustimo Bibliji da govori sama za sebe, a ne dozvoliti našim pretpostavkama da iskrive naše tumačenje.

Razumijevanje Biblije ponekad može biti težak zadatak, ali uz Božju pomoć, ono je moguće. Zapamtite, ako vjerujete u Isusa Krista, Božji Duh prebiva u vama (Rimljanima 8,9). Isti Bog koji je nadahnuo Pismo (2. Timoteju 3,16-17) je isti Bog koji će otvoriti vaš um za istinu i razumijevanje Njegove Riječi ako se oslanjate na Njega. To ne znači da će nam Bog uvijek olakšati. Bog čezne za tim da tražimo Njegovu Riječ i potpuno istražujemo njezina blaga. Razumijevanje Biblije možda neće biti lako, ali je izrazito korisno.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je tako teško razumjeti Bibliju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries