settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu razumjeti knjigu Otkrivenja?

Odgovor


Ključ biblijskog tumačenja, posebice u slučaju knjige Otkrivenja, leži u dosljednoj hermeneutici. Hermeneutika je proučavanje načela tumačenja. Drugim riječima, to je način na koji tumačite Sveto pismo. Obična hermeneutika ili obično tumačenje Svetoga pisma znači da se stih ili odlomak, ukoliko jasno ne ukazuju na to da je autor koristio stilske figure, trebaju razumjeti u svom običnom smislu. Ne trebamo tražiti neka druga značenja ukoliko je prirodno značenje rečenice smisleno. Također, ne smijemo 'poduhovljavati' Sveto pismo pripisujući značenja riječima ili izrazima kada je jasno da je autor, pod vodstvom Svetog Duha, želio da ga se razumije onako kako je pisao.

Jedan primjer je Otkrivenje 20. Mnogi će pripisati svakojaka značenja referencama na tisućugodišnje razdoblje. Međutim, jezik ni na koji način ne implicira da bi se reference na tisuću godina trebale razumjeti bilo kako osim kao doslovno razdoblje od tisuću godina.

Jednostavan nacrt knjige Otkrivenja nalazi se u Otkrivenju 1:19. U prvom poglavlju, uskrsli i uzvišeni Krist govori s Ivanom. Krist kaže Ivanu da: „Sad napiši što si vidio: sadašnje stanje i 'ono što će se poslije ovoga dogoditi'! ” Stvari koje je Ivan već vidio zabilježene su u poglavlju 1. „Sadašnje stanje” (ono što je bilo prisutno u Ivanovo vrijeme) zabilježeno je u poglavljima 2–3 (pisma crkvama). „Ono što će se poslije dogoditi” (buduće stvari) zabilježeno je u poglavljima 4–22.

Općenito govoreći, poglavlja 4–18 Otkrivenja bave se Božjim osudama ljudi na zemlji. Te osude nisu za crkvu (1. Sol 5:2, 9). Prije no što osude započnu, crkva će se odnijeti sa zemlje u događaju koji nazivamo uzećem (1. Sol 4:13-18; 1. Kor 15:51-52). Poglavlja 4–18 opisuju vrijeme „nevolja za Jakova”—nevolja za Izrael (Jer 30:7; Dan 9:12, 12:1). To je također vrijeme kada će Bog osuditi nevjernike za njihovu pobunu protiv Njega.

Poglavlje 19 opisuje Kristov povratak sa crkvom, Kristovom zaručnicom. On će poraziti zvijer i lažnog proroka i baciti ih u ognjeno jezero. U 20. poglavlju, Krist je vezao Sotonu i bacio ga u Bezdan. Potom će Krist uspostaviti svoje kraljevstvo na zemlji koje će trajati 1000 godina. Na kraju 1000 godina, Sotona će biti pušten i povest će pobunu protiv Boga. Ubrzo će biti pobijeđen i bačen u ognjeno jezero. Potom će se dogoditi sudnji dan, sud svih nevjernika, kada će i oni biti bačeni u ognjeno jezero.

Poglavlja 21 i 22 opisuju ono što se naziva vječnim stanjem. U tim poglavljima Bog nam kaže kakva će biti vječnost s njim. Knjiga Otkrivenja je razumljiva. Bog nam ju ne bi bio dao da je njeno značenje potpuna tajna. Ključ razumijevanja knjige Otkrivenja je tumačiti ju što je moguće doslovnije—ona kaže ono što misli i misli ono što kaže.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu razumjeti knjigu Otkrivenja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries