settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između kršćanina i učenika?

Odgovor


Pojmovi učenik i kršćanin su povezani, ali nisu sinonimi.

Grčki izraz za „učenika" u Novom zavjetu je mathetes, što znači više od samog „učenika" ili „početnika". Učenik je „sljedbenik", onaj koji se u potpunosti pridržava tuđeg učenja, čineći ga svojim životnim pravilom i ponašanjem. Farizeji su se ponosili time što su bili Mojsijevi učenici (Ivan 9,28). Isusove sljedbenike nazivali su „učenicima" mnogo prije nego što su ih ikada nazvali „kršćanima". Njihovo je učeništvo započelo Isusovim pozivom i zahtijevalo od njih da izvrše volju da ga slijede (Matej 9,9).

Isus je bio posve izričit u vezi sa cijenom da ga se slijedi. Učeništvo zahtijeva potpuno predani život: „Tako dakle nijedan od vas koji se ne odriče svega svojega imetka ne može biti moj učenik" (Luka 14,33). Očekuje se žrtva: „Tada reče Isus svojim učenicima: 'Hoće li tko za mnom poći, neka se odrekne samoga sebe, i neka uzme svoj križ, i neka me slijedi'" (Matej 16,24).

Nisu se svi Isusovi sljedbenici uspjeli obvezati na takav način. Bilo je mnogo onih koji su nakon nekog vremena napustili Isusa. „Od toga vremena mnogi od njegovih učenika odstupiše te više nisu išli s njim" (Ivan 6,66).

Isus je koristio pojam učenik, ali nikad kršćanin. Prvi primjer riječi kršćanin nalazi se u knjizi Djela: „I najprije u Antiohiji učenici bijahu prozvani kršćanima" (Djela 11,26). Većina bibličara se slaže da je malo vjerojatno da su sami vjernici osmislili ime „kršćani". Rana crkva je za sebe imala i druga imena, kao što su „učenici" (Djela 13,52; 20,1; 21,4), „sveci" (Rimljanima 1,7; 1. Korinćanima 16,1; Efežanima 1,1) i „braća" (1. Korinćanima 1,9; 1. Petrova 3,8).

Naziv „kršćanin", koji znači „pripadnost Kristu", izgleda da su osmislili ljudi izvan crkve. Najvjerojatnije je imao svrhu pogrdnog izraza. Riječ se tek dva puta pojavljuje u Novom zavjetu (Djela 26,28; 1. Petrova 4,16). Ideja da je pojam kršćanin bio izvorno pogrdan pronalazi određenu podršku u 1. Petrovoj 4,16: „Ako li trpi kao kršćanin, neka se ne stidi, nego slavi Boga zbog toga."

Biblijski gledano, kršćanin je Kristov učenik. Kršćanin je netko tko je svoju vjeru položio u Gospodina Isusa Krista (Ivan 1,12). Kršćanin se nanovo rodio snagom Duha Svetoga (Ivan 3,3). Kršćanin „pripada Kristu" i svakodnevno se pretvara u Kristov lik (2. Korinćanima 3,18).

Pravi kršćanin (ne samo onaj po imenu) mora biti i Kristov učenik. Odnosno mora izračunati cijenu i predati svoj život slijeđenju Isusa. Prihvaća poziv na žrtvu i slijedi kamo Gospodin vodi. Kršćanski učenik drži se Isusovog učenja, Kristu daje prioritet broj jedan i u skladu s tim živi. Aktivno je uključen u činjenje drugih kršćanskim učenicima (Matej 28,19-20).

Pravi kršćanski učenik je onaj koji vjeruje u Krista i posjeduje novi život po Duhu Svetome koji prebiva u njemu. Budući da ljubi Krista, kršćanin će biti i poslušni učenik (Ivan 14,15). Pavao opisuje stvarnost kršćanskog učenika: „S Kristom sam razapet — živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni. A što sada živim u tijelu, živim vjerom u Sina Božjega koji me uzljubi i predade sama sebe za mene"(Galaćanima 2,20).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je razlika između kršćanina i učenika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries