settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između kraljevstva Božjeg i kraljevstva nebeskog?

Odgovor


Premda neki vjeruju da se kraljevstvo Božje i kraljevstvo nebesko odnose na različite pojmove, jasno je da se oba izraza odnose na isto. Izraz „kraljevstvo Božje“ javlja se 68 puta u 10 različitih novozavjetnih knjiga, dok se „kraljevstvo nebesko“ javlja samo 32 puta, i to samo u Evanđelju po Mateju. Na temelju Matejeve isključive uporabe izraza i židovske prirode njegovog Evanđelja, neki tumači zaključuju da je Matej pisao u vezi tisućljetnog kraljevstva, dok su se ostali novozavjetni autori pozivali na sveopće kraljevstvo. Međutim, pobliže proučavanje uporabe izraza otkriva da je ovo tumačenje pogrešno.

Na primjer, kada je Krist govorio bogatom mladom upravitelju, „kraljevstvo nebesko“ i „kraljevstvo Božje“ koristio je kao sinonime. „A Isus reče svojim učenicima: 'Zaista, kažem vam: teško će bogataš ući u kraljevstvo nebesko'“ (Matej 19,23 VB). Već u sljedećem stihu, Krist proglašava: „I ponovno vam kažem: lakše je devi kroz iglenu ušicu proći nego bogatašu ući u kraljevstvo Božje“ (s. 24). Isus ne pravi razliku između ova dva pojma, već izgleda da ih smatra sinonimima.

U paralelnim izvještajima iste prispodobe, Marko i Luka često koriste „kraljevstvo Božje“ tamo gdje Matej koristi „kraljevstvo nebesko“. Usporedi Matej 11,11-12 s Lukom 7,28; Matej 13,11 s Markom 4,11 i Lukom 8,10; Matej 13,24 s Markom 4,26; Matej 13,31 s Markom 4,30 i Lukom 13,18; Matej 13,33 s Lukom 13,20; Matej 18,3 s Markom 10,14 i Lukom 18,16; te Matej 22,2 s Lukom 13,29. U svakom od ovih slučaja, Matej je koristio izraz „kraljevstvo nebesko“, dok su Marko i/ili Luka koristili „kraljevstvo Božje“. Jasno je da se dva izraza odnose na isto.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je razlika između kraljevstva Božjeg i kraljevstva nebeskog?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries