settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između talenta i duhovnog dara?

Odgovor


Postoje sličnosti i razlike između talenata i duhovnih darova. I jedne i druge podario nam je Bog. Učinkovitost i jednih i drugih povećava se njihovim korištenjem. I jedni i drugi trebaju se upotrebljavati u korist drugih, a ne za sebične ciljeve. Prva Korinćanima 12,7 kaže da smo duhovne darove dobili da se njima služimo u korist drugih, a ne nas samih. Budući da se dvije velike zapovijedi bave ljubavlju prema Bogu i prema drugima, iz toga slijedi da bismo svoje talente trebali koristiti u tu svrhu. Međutim, razlika je u tome kome se talenti i duhovni darovi daju. Svaki čovjek (bez obzira na njegovo vjerovanje u Boga ili u Krista) prirodne talente dobiva kao posljedicu genetskih kombinacija (neki imaju prirodnu sposobnost u glazbi, umjetnosti ili matematici) i okruženja (odrastanje u glazbenoj obitelji pomoći će osobi u razvijanju talenta za glazbu), ili zato što je Bog htio neke pojedince obdariti određenim talentima (na primjer, Besaela u Izlasku 31,1-6). Sveti Duh daje duhovne darove svim vjernicima (Rimljanima 12,3. 6) onoga trenutka kada se pouzdaju u Krista za oproštenje grijeha. Toga trenutka, Sveti Duh novome vjerniku daje duhovni(e) dar(ove) koje On želi da vjernik posjeduje (1. Korinćanima 12,11).

Rimljanima 12,3-8 navodi sljedeći popis duhovnih darova: proroštvo, služenje drugima (u općenitom smislu), poučavanje, poticanje, darežljivost, vodstvo i iskazivanje milosrđa. Prva Korinćanima 12,8-11 navodi sljedeće darove: riječ mudrosti (sposobnost komuniciranja duhovne mudrosti), riječ spoznaje (sposobnost komuniciranja praktičnih istina), vjera (neuobičajeno pouzdanje u Boga), čudotvorstvo, proroštvo, razlikovanje duhova, jezici (sposobnost služenja jezikom koji govornik nije učio) i tumačenje jezika. Treći popis nalazimo u Efežanima 4,10-12, gdje piše da je Bog svojoj crkvi dao apostole, proroke, evanđeliste i pastire-učitelje. Ujedno se postavlja pitanje koliko duhovnih darova uopće postoji, jer ni jedan od ovih popisa nije jednak. Moguće je da biblijski popisi nisu iscrpni, te da postoje još neki duhovni darovi uz ove koje Biblija spominje.

Dok bi netko mogao razviti svoje talente i kasnije usmjeriti svoju struku ili hobi u tom smjeru, Sveti Duh je dao duhovne darove za izgradnju Kristove crkve. To znači da svi kršćani trebaju imati aktivnu ulogu u unaprjeđivanju Kristova evanđelja. Svi su pozvani i osposobljeni da budu uključeni u „djelo službe“ (Efežanima 4,12). Svi su nadareni kako bi mogli doprinijeti Kristovu cilju iz zahvalnosti za sve što je On učinio za njih. Pritom oni ujedno pronalaze ispunjenje u životu kroz svoj trud za Krista. Posao je vođa crkve da pomognu izgraditi svete kako bi oni mogli biti osposobljeni za službu u koju ih je Bog pozvao. Željeni rezultat duhovnih darova jest da crkva kao cjelina može rasti, biti ojačana zajedničkim trudom svih članova Kristova tijela.

Da sažmemo, razlike između duhovnih darova i talenata su: 1) Talent je rezultat genetike i/ili vježbanja, dok je duhovni dar rezultat sile Svetoga Duha. 2) Talent može posjedovati bilo tko, kršćanin ili nekršćanin, dok duhovne darove posjeduju samo kršćani. 3) Iako se i talenti i duhovni darovi trebaju koristiti za Božju slavu i u služenju drugima, duhovni darovi su usredotočeni na te zadatke, dok se talenti mogu u potpunosti koristiti u neduhovne svrhe.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je razlika između talenta i duhovnog dara?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries