settings icon
share icon
Pitanje

Koja je razlika između čovjekove duše i njegova duha?

Odgovor


Koja je razlika između duha i duše? Riječ „duh“ odnosi se na nematerijalni aspekt ljudskoga bića. Čovjek ima duh, ali nije duh. Međutim, u Svetome se pismu jedino za vjernike u kojima prebiva Sveti Duh kaže da su „duhovno živi“ (1. Korinćanima 2,11; Hebrejima 4,12; Jakov 2,26). Nevjernici su „duhovno mrtvi“ (Efežanima 2,1-5; Kološanima 2,13). U Pavlovim spisima, „duh“ je veoma važan za duhovni život vjernika (1. Korinćanima 2,14; 3,1; 15,45; Efežanima 1,3; 5,19; Kološanima 1,9; 3,16). Duh je onaj dio čovjeka koji mu daje sposobnost prisnoga zajedništva s Bogom. Kada god se koristi riječ „duh“, odnosi se na čovjekov nematerijalni dio koji uključuje i njegovu dušu.

Riječ „duša“ ne odnosi se samo na čovjekov nematerijalni dio nego i na onaj materijalni. Čovjek ima „duh“, ali jest duša. U najosnovnijem smislu te riječi, „duša“ znači „život“. Ipak, kada govori o duši Biblija ide dalje od „života“ u mnoga druga područja. Jedno od tih područja je čovjekova želja da sagriješi (Luka 12,26). Čovjek je po prirodi zao, zbog čega je njegova duša umrljana. Životno načelo biva uklonjeno u vrijeme fizičke smrti (Postanak 35,18; Jeremija 15,2). „Duša“ je, baš kao i „duh“, središte mnogih duhovnih i emocionalnih iskustava (Job 30,25; Psalam 43,5; Jeremija 13,17). Kada god se koristi riječ „duša“, ona se može odnositi na cijelu osobu, živu ili nakon smrti.

„Duša“ i „duh“ slični su u pogledu načina na koji se koriste u duhovnom životu vjernika. Oni se razlikuju u njihovu odnosu prema van. Preko „duše“ čovjek ima vodoravni odnos sa svijetom, a preko „duha“ ima okomiti odnos s Bogom. Važno je razumjeti da se oboje odnosi na čovjekov nematerijalni dio, ali samo se „duh“ odnosi na čovjekov hod s Bogom. „Duša“ se odnosi na čovjekov hod u svijetu, kako materijalno tako i nematerijalno.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koja je razlika između čovjekove duše i njegova duha?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries