settings icon
share icon
Pitanje

Postoje li različite razine neba?

Odgovor


Najbliže što Sveto pismo govori o postojanju različitih razina neba nalazi se u Drugoj Korinćanima 12:2: „Poznajem čovjeka u Kristu koji prije četrnaest godina - ne znam da li s tijelom, ne znam da li bez tijela, to Bog zna – bî uznesen do trećega neba.” Neki to tumače kao naznaku da postoje tri različite razine neba, razina za „super predane kršćane” ili kršćane koji su postigli visoku razinu duhovnosti, razina za „obične” kršćane, i razina za kršćane koji nisu vjerno služili Bogu. To gledište nema nikakva temelja u Svetome pismu.

Pavao ne govori da postoje tri neba ili čak tri razine neba. U mnogim drevnim kulturama, ljudi su koristili naziv „nebo“ kako bi opisali tri različita „područja“ – nebo, svemir, a onda i duhovno nebo. Iako ovi nazivi nisu specifično biblijski, oni su obično poznati kao zemaljska (terestrička), daleka (svemirska, telestijalna) i nebeska (celestijalna) nebesa. Pavao je rekao da ga je Bog odveo u „celestijalna” nebesa, odnosno u područje u kojemu Bog boravi. Koncept različitih razina neba možda djelomično potječe iz Danteove Božanstvene komedije u kojoj pjesnik opisuje i nebo i pakao kao područja s devet razina. Međutim, Božanstvena komedija je fikcijsko djelo. Ideja o različitim razinama neba strana je Svetome pismu.

Sveto pismo govori o različitim nagradama u nebu. Isus je o nagradama rekao: „Pazi! Dolazim uskoro i sa sobom nosim plaću da svakome platim prema njegovu djelu” (Otkrivenje 22:12). Isus je rekao da će kada dođe sa sobom imati nagrade za ljude na temelju onoga što su učinili. To pokazuje da će doći vrijeme nagrada za vjernike. U Drugoj Timoteju 4:7-8, čitamo Pavlove riječi dok on završava svoju službu: „Plemenitu sam borbu izvojevao, trku dovršio, vjeru sačuvao. Već mi je pripravljen vijenac pravednosti koji će mi u onaj Dan dati Gospodin, pravedni sudac, i ne samo meni nego i svima koji budu željeli njegov dolazak.”

Samo ona djela koja prežive Božju pročišćavajuću vatru imaju vječnu vrijednost i bit će vrijedna nagrade. Ta vrijedna djela opisuju se kao zlato, srebro, drago kamenje (1. Korinćanima 3:12) i one su stvari koje su izgrađene na temelju vjere u Krista. Ona djela koja neće biti nagrađena nazivaju se „drvetom, sijenom, slamom”; to nisu zla djela, nego plitke aktivnosti koje nemaju vječne vrijednosti. Nagrade će se podijeliti na „sudu Kristovu”, mjestu na kojem će se prosuditi životi vjernika u svrhu nagrada. „Sud” vjernika nikad se ne odnosi na kaznu za grijeh. Isus Krist bio je kažnjen za naš grijeh kad je umro na križu, a Bog je o nama rekao: „Jer ću biti milostiv prestupcima njihovim, grijeha se njihovih više neću nikako sjećati” (Hebrejima 8:12). Kako slavna misao! Kršćanin se nikada ne treba bojati kazne, nego se može radovati vijencima nagrade koje može staviti pred noge Spasitelja. Naposljetku, ne postoje različite razine neba, ali postoje različite razine nagrada u nebu. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoje li različite razine neba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries