settings icon
share icon
Pitanje

Opisuje li rat na nebu iz Otkrivenja 12 izvorni pad Sotone ili anđeosku bitku posljednjih vremena?

Odgovor


Posljednja velika anđeoska bitka i konačno protjerivanje Sotone s neba opisuju se u Otkrivenju 12,7-12. U ovom odlomku, Ivan vidi veliki rat Mihaela i Božjih anđela protiv zmaja (Sotone) i njegovih palih anđela ili demona. To će se dogoditi u posljednja vremena, za vrijeme nevolje. Sotona će u svom velikom ponosu i zabludi da može biti poput Boga, voditi konačnu pobunu protiv Boga. To će biti kozmički kaos. Zmaj i njegovi demoni izgubit će bitku i biti zauvijek izbačeni s neba.

Znamo da je ova bitka još uvijek neispunjena zbog konteksta iz Otkrivenja 12. Stih 6 kaže da žena (Izrael) bježi od zmaja (Sotone) „u pustinju, gdje imaše mjesto od Boga pripravljeno, da je ondje hrane tisuću dvjesta šezdeset dana." Stih 7 započinje riječima: „I nasta rat na nebu." Kako Izrael bježi, izbija rat u nebeskom carstvu. Bijeg žene u Otkrivenju 12,6 odgovara Isusovom pozivu Židovima koji žive u Judeji da „neka bježe u gore" kada vide grozotu pustoši (Matej 24,16). Usred nevolje, Antikrist će pokazati svoje pravo lice, Sotona će biti ograničen na Zemlju, a Izrael će biti božanski zaštićen 1260 dana (tri i pol godine), odnosno u drugoj polovici nevolje.

Uobičajena zabluda je da su Sotona i njegovi demoni zaključani u paklu nakon Sotoninog pada. Iz mnogih biblijskih stihova jasno je da Sotona nije bio isključen s neba nakon prve pobune. U Jobu 1,1–2,8 se pojavljuje pred Bogom kako bi optužio Joba da ima skrivene motive u svom štovanju Boga. U Zahariji 3, Sotona se ponovno pojavljuje pred Bogom kako bi optužio Jošuu, velikog svećenika. Također, prorok Mikaja prepričava viziju o zlim duhovima koji stoje u Božjoj prisutnosti u 1. Kraljevima 22,19-22. Stoga i nakon pada Sotona još uvijek imao pristup nebu.

U ovo doba, Sotona i njegovi anđeli još uvijek imaju ograničen pristup nebu i suprotstavljaju se anđelima Božjim (Daniel 10,10-14). No, u bitci zabilježenoj u Otkrivenju 12, Sotona i njegovi sluge će izgubiti svaki pristup nebu (stih 8) i biti ograničeni na ovaj planet (s. 9). Njegova sloboda je uskraćena, Sotona će biti pun „gnjeva velikog znajući da vremena malo ima" (s. 12).

Na nebu će biti velika radost, budući da će drevnom tužitelju zauvijek biti zabranjeno klevetati izabrane. Međutim, stanovnici Zemlje će strašno trpjeti nakon ovog događaja zbog Sotoninog bijesa i Božjih preostalih sudova na zemlji.

Bitka između Mihaela i Sotone bit će ključna. Kada Božji sveti anđeli pobijede demonske horde, snažan glas na nebu će reći: „Sada nasta spasenje i sila i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova" (Otkrivenje 12,10). I Božji će sveci sudjelovati u ovoj pobjedi: „I oni ga pobijediše krvlju Jaganjčevom i riječju svjedočanstva svojega" (s. 11).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Opisuje li rat na nebu iz Otkrivenja 12 izvorni pad Sotone ili anđeosku bitku posljednjih vremena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries