settings icon
share icon
Pitanje

Zašto bih trebao govoriti o svojoj vjeri na radnom mjestu?

Odgovor


Kao Kristovi sljedbenici imamo mnogo razloga zbog kojih bismo trebali žarko dijeliti svoju vjeru u svim okolnostima. Međutim, u slučaju našeg radnog mjesta postoji još nešto što trebamo razmotriti. Kao zaposlenici smo se obvezali da ćemo potpuno predano služiti svom poslodavcu na određeno vrijeme. Da bismo bili dobar kršćanski svjedok, prvo se moramo pridržavati ove obveze. Evanđeoske napore ne bismo trebali miješati u dužnosti koje smo obvezali ispunjavati (1. Solunjanima 5,12-14). Ako to činimo, tada će naše postupke izdati naše riječi, a kredibilitet našeg svjedočenja će se izgubiti. Dakle, trebamo težiti biti najbolji radnici koje naši poslodavci imaju (Kološanima 3,23). Ovo će dati autoritet našim riječima kasnije kada dijelimo svoju vjeru.

Među mnogim razlozima za dijeljenje naše vjere su tri imperativa:

1) Naš Gospodin i Spasitelj Isus Krist to zapovijeda. Tijekom svojih posljednjih trenutaka na zemlji sa svojim učenicima, Krist je mogao bilo što reći. Ono što je odabrao da im kaže bilo je da moraju ići uz Njegov blagoslov i snagu i propovijedati Evanđelje kako bi drugi mogli spoznati spasonosnu snagu i blagoslovljeni odnos s Isusom Kristom (Matej 28,18-20).

2) Dužnost to zahtijeva. Ako nas je Krist otkupio, tada nam je dano nešto što nije naše. Bez Božje milosti bili bismo izgubljeni za čitavu vječnost. Većina od nas smo došli ka vjeri i spasenju vjerojatno jer je to netko podijelio s nama; kako onda ne bismo činili isto za druge? Isus je rekao da, kao što smo besplatno primili, trebamo besplatno i davati (Matej 10,8). Bog nam je povjerio da budemo Njegovi glasnici izgubljenima (Djela 1,8; 1. Solunjanima 2,4).

3) Zahvalnost nas potiče. Stav zahvalnosti od srca jedna je od mnogih stvari koje obilježavaju onoga tko istinski vjeruje u Isusa Krista. Što više iskreno ispitujemo izopačenost vlastitog srca, to više prepoznajemo koliko je velik oproštaj koji nam je pružen i koji nam se pruža, i više smo zahvalni Bogu što nas je otkupio. Ova se zahvalnost izražava u tome što mu pripisujemo zasluge za ono što je učinio za nas – ono što nismo mogli učiniti sami za sebe. Najbolji način na koji se možemo zahvaliti Bogu je da mu damo svu slavu za ono što je učinio za nas i govorimo drugima o Njegovoj velikoj ljubavi i milosrđu.

Kako nadalje dijelimo svoju vjeru na radnom mjestu? Prvo, postoji „tiho" svjedočanstvo – ono koje govori puno bez riječi. To znači biti lojalan i odan zaposlenik, umjesto da loše govorimo o našim poslodavcima ili suradnicima. Nitko ne radi sa savršenim šefom ili savršenim kolegama, ali ako radimo sa stavom opisanim u Kološanima 3,23: „I sve što god činite, radite zdušno — kao Gospodinu, a ne ljudima", dajemo čast Bogu radeći sve za Njega, jedinog istinski savršenog Šefa. Kada radimo za Gospodina, naša sposobnost da se nosimo sa stresom na poslu i odnosimo prema drugima ljubazno i strpljivo će nas istaknuti među našim suradnicima. Kad drugi primijete naše stavove, neizbježno će ih komentirati, dajući nam priliku da objasnimo kome zapravo služimo i kako On utječe na naš život. Drugim riječima, ponekad moramo dokazati na djelu kako bismo dobili priliku razgovarati.

Kad se vrata otvore da podijelimo našu vjeru, moramo biti „uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas išće obrazloženje za nadu koja je u vama, ali s blagošću i strahom" (1. Petrova 3,15 ). To znači revno proučavati Bibliju u pripremi za ta otvorena vrata. Ako „riječ Kristova izobilno prebiva u nama u svoj mudrosti" (Kološanima 3,16), uvijek ćemo biti spremni. Konačno, molite Boga da otvori mogućnosti za dijeljenje Krista s drugima – one „božanske trenutke" s ljudima čija je srca Bog pripremio da od nas prime Njegovu istinu.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto bih trebao govoriti o svojoj vjeri na radnom mjestu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries