settings icon
share icon
Pitanje

Što ćemo raditi u raju?

Odgovor


U Luki 23,43, Isus je izjavio: „Zaista, kažem ti, danas ćeš sa mnom biti u raju.“ Riječ koju je Isus koristio za „raj“ je paradeisos, koja znači „vrt, koji je (konkretno) Edenski (mjesto buduće sreće, raj)“. Paradeisos je grčka riječ preuzeta od hebrejske riječi pardes, koja znači „vrt: - šuma, voćnjak“. Isus je rekao: „Danas ćeš sa mnom biti en paradeisos“, a ne en nephele, što je grčka riječ za „u nebu“. Poanta je u tome da je Isus odabrao i koristio riječ za „vrt“. Ne bilo koji vrt, već „raj Božji“ (Otkrivenje 2,7), koji će za nas biti mjesto buduće sreće. Zvuči li to kao dosadno mjesto? Kada razmišljate o raju, pomišljate li na dosadu?

Isus je rekao: „Klanjaj se Gospodu, Bogu svojemu, i njemu jedinomu služi“ (Matej 4,10 VB). Zanimljivo je zamijetiti da Isus nije rekao „slavi i služi“. Čak i najkraće istraživanje riječi slaviti u Bibliji brzo pokazuje da se radi o verbalnom izražavanju i većinom se koristi za pjevanje. Međutim, slavljenje zapravo dolazi iz srca. Slavljenje se manifestira hvalom. Služenje Bogu je slavljenje, a Biblija je jasna da ćemo služiti Bogu na nebesima. „Sluge će mu njegove služiti“ (Otkrivenje 22,3).

U ovom životu nismo u stanju potpuno služiti Bogu zbog grijeha, ali u nebu „neće više biti nikakva prokletstva“ (Otkrivenje 22,3). Nećemo više biti pod prokletstvom grijeha, tako da sve što ćemo raditi bit će slavljenje na nebu. Nećemo biti motivirani ničim drugim osim ljubavlju za Boga. Sve što ćemo raditi bit će iz naše ljubavi prema Bogu, neokaljani našom grešnom naravi.

Dakle, što ćemo raditi u nebu? Jedno je to da ćemo učiti. „Jer tko upozna misao Gospodnju? Ili tko posta savjetnik njegov?“ (Rimljanima 11,34), „u kojem su sva blaga mudrosti i znanja skrivena“ (Kološanima 2,3). Bog je „Višnji i Uzvišeni, koji prebiva u vječnosti“ (Izaija 57,15). Bog je veći od vječnosti, i potrebna je vječnost da „da mognete shvatiti sa svima svetima što je širina i duljina i dubina i visina te upoznati ljubav Kristovu koja nadilazi spoznaju“ (Efežanima 3,18-19 VB). Drugim riječima, nikada nećemo prestati učiti.

Božja Riječ kaže da u Njegovom raju nećemo biti sami. „Tada ću spoznati kao što sam i spoznat“ (1. Korinćanima 13,12). To ukazuje na to da nećemo samo poznavati svoje prijatelje i obitelj, već ćemo ih potpuno spoznati. Drugim riječima, na nebu nema potrebe za tajnama. Tamo nema ničega čega bismo se sramili. Nema ničega što bismo skrivali. Imat ćemo čitavu vječnost za interakciju s „mnoštvom velikim, što ga nitko ne mogaše izbrojiti, iz svih naroda i plemena i pukova i jezika“ (Otkrivenje 7,9). Nije ni čudo da će nebo biti mjesto vječnog učenja. Samo da biste upoznali svakoga potrebna je vječnost!

Svako daljnje predviđanje o tome što ćemo činiti u Božjem vječnom vrtu, raju, daleko će nadmašiti spoznaju kada će „kralj reći onima sebi zdesna: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Baštinite kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta’“ (Matej 25,34 VB)! Što god da ćemo raditi , možemo biti sigurni da će biti divnije nego što možemo zamisliti!

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što ćemo raditi u raju?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries