settings icon
share icon

Prva Knjiga o Samuelu

Autor: Autor je anoniman. Znamo da je Samuel napisao neku knjigu (1. Samuelova 10:25), a velika je vjerojatnost da je napisao i dio ove knjige. Drugi mogući pisci koji su doprinijeli pisanju Prve knjige o Samuelu su proroci/povjesničari Natan i Gad (1. Ljetopisa 29:29).

Vrijeme pisanja: Izvorno su Prva i Druga knjiga o Samuelu bile jedna knjiga. Prevoditelji Septuaginte su ih razdvojili, i od tada su ostale tako razdvojene. Događaji Prve knjige o Samuelu otprilike obuhvaćaju vremenski okvir od 100 godina, od otprilike 1100. do otprilike 1000. godine prije Krista. Događaji Druge knjige o Samuelu obuhvaćaju dodatnih četrdeset godina. Datum pisanja je, dakle, nekoliko godina nakon 960. pr. Krista.

Povod pisanja: Prva knjiga o Samuelu opisuje povijest Izraela u zemlji Kanaan od vremena vladavine sudaca do vremena ujedinjenoga kraljevstva pod kraljevima. Samuel se javlja kao posljednji sudac, te pomazuje dva kralja: Šaula i Davida.

Ključni stihovi: „Ali Samuelu nije bilo drago što su rekli: 'Daj nam kralja da nam vlada!' Zato se Samuel pomoli Jahvi. A Jahve reče Samuelu: 'Poslušaj glas naroda u svemu što od tebe traži, jer nisu odbacili tebe, nego su odbacili mene, ne želeći da ja kraljujem nad njima. Sve što su činili meni od onoga dana kad sam ih izveo iz Egipta pa do današnjega dana - ostavili su mene i služili tuđim bogovima - tako oni čine i tebi.'“ (1. Samuelova 8:6-7).

“’Samuel tada reče Šaulu: 'Ludo si radio! Da si održao zapovijed koju ti je dao Jahve, tvoj Bog, Jahve bi učvrstio tvoje kraljevstvo nad Izraelom dovijeka. A sada se tvoje kraljevstvo neće trajno održati: Jahve je potražio sebi čovjeka po svom srcu i odredio ga za kneza nad svojim narodom, jer ti nisi održao što ti je Jahve zapovjedio.'” (1. Samuelova 13:13-14).

„A Samuel odvrati: 'Jesu li Jahvi milije paljenice i klanice nego poslušnost njegovu glasu? Znaj, poslušnost je vrednija od najbolje žrtve, pokornost je bolja od ovnujske pretiline. Nepokornost je kao grijeh čaranja, samovolja je kao zločin s idolima. Ti si odbacio riječ Jahvinu, zato je Jahve odbacio tebe da ne budeš više kralj!'“ (1. Samuelova 15:22-23).

Sažetak: Prva knjiga o Samuelu može se uredno podijeliti na dva dijela: Samuelov život (poglavlja 1-12) i Šaulov život (poglavlja 13-31).

Knjiga počinje čudesnim rođenjem Samuela kao odgovor na iskrene molitve njegove majke. Kao dječak, Samuel je živio i služio u hramu. Bog ga je izdvojio kao proroka (3:19-21), a prvo proroštvo toga dječaka ticalo se osude pokvarenih svećenika.

Izraelci su išli u rat s njihovim vječnim neprijateljima, Filistejcima. Filistejci su zatočili Kovčeg saveza i privremeno ga prisvojili, ali kada je Gospodin poslao svoju osudu na njih, Filistejci su ga vratili. Samuel je pozvao Izrael na pokajanje (7:3-6), a onda i na pobjedu nad Filistejcima.

Izraelski narod, u želji da bude poput drugih nacija, poželio je kralja. Samuelu se nisu svidjeli njihovi zahtjevi, ali Gospodin mu je rekao da oni ne odbacuju Samuelovo vodstvo, nego Njega samoga. Nakon što je upozorio narod što će značiti da imaju kralja, Samuel je pomazao Benjaminovca koji se zvao Šaul, te ga je u Mispi okrunio (10:17-25).

Šaul je u početku imao uspjeha, pobijedivši Amonce u bitci (11. poglavlje). Međutim, onda je napravio nekoliko krivih koraka: u svojoj drskosti je prinio žrtvu (13. poglavlje), napravio je ludi zavjet nauštrb svoga sina Jonatana (14. poglavlje), te nije poslušao izravnu Gospodinovu zapovijed (15. poglavlje). Kao posljedica Šaulove pobune, Bog je izabrao drugoga čovjeka da zauzme Šaulovo mjesto. U međuvremenu, Bog je povukao svoj blagoslov sa Šaula, tako da je zli duh počeo poticati Šaula prema ludilu (16:14).

Samuel je otputovao u Betlehem pomazati mladića koji se zvao David kao sljedećeg kralja (16. poglavlje). Kasnije, David je imao čuveni sukob s Filistejcem Golijatom i postao narodni heroj (17. poglavlje). David služi na Šaulovu dvoru, ženi se Šaulovom kćeri i postaje prijateljem Šaulova sina. Šaul pak postaje ljubomoran na Davidove uspjehe i popularnost, i pokušava ga ubiti. David bježi, i tako počinje izvanredno razdoblje pustolovine, spletki i romantike. Uz nadnaravnu pomoć, David tijesno ali dosljedno izbjegava krvožednoga Šaula (poglavlja 19-26). Kroz sve to, David zadržava svoj integritet i svoje prijateljstvo s Jonatanom.

Pred kraj knjige, Samuel umire, a Šaul je izgubljen čovjek. Večer uoči bitke s Filistejcima, Šaul traži odgovore. Budući da je odbacio Boga, ne nalazi pomoć s neba, i tako traži pomoć od vračare. Za vrijeme seanse, Samuelov duh dolazi iz mrtvih kako bi dao još jedno proroštvo: Šaul će umrijeti u bitci sljedeći dan. Proroštvo se ispunjava; Šaulova tri sina, uključujući Jonatana, padaju u bitci, a Šaul počinja samoubojstvo.

Tipologija: Anina molitva u 1. Samuelovoj 2:1-10 u nekoliko točaka proročki upućuje na Krista. Ona uzvisuje Boga kao svoju Stijenu (s. 2), a znamo iz Evanđeljâ da je Isus Stijena na kojoj trebamo sagraditi naše duhovne domove. Pavao kaže da je Isus „stijena sablazni“ Židovima (Rimljanima 9:33). Krist se naziva „duhovnom Stijenom“ koja je dala duhovno piće Izraelcima u pustinji, te koja daje „živu vodu“ našim dušama (1. Korinćanima 10:4; Ivan 4:10). Anina molitva također upućuje na Gospodina koji će suditi svim krajevima zemlje (2:10), a Matej 25:31-32 govori o Isusu kao Sinu čovječjem koji će doći u slavi suditi svakome.

Primjena: Tragična priča o Šaulu služi nam kao upozorenje na propuštenu priliku. U njemu vidimo čovjeka koji je imao sve: čast, vlast, bogatstvo, dobar izgled i još puno toga. Ipak, umro je u očaju, u paničnom strahu od svojih neprijatelja i u spoznaji da je razočarao svoj narod, svoju obitelj i svoga Boga.

Šaul je napravio pogrešku što je mislio da može ugoditi Bogu kroz neposlušnost. Poput mnogih danas, vjerovao je da će razuman motiv nadoknaditi loše ponašanje. Možda mu je moć udarila u glavu, tako da je počeo misliti da je iznad pravila. Nekako je počeo imati nisko mišljenje o Božjim zapovijedima, a visoko mišljenje o sebi. Čak i kada je bio ukoren zbog svojih zlodjela, pokušao se opravdati, a upravo ga je tada Bog i odbacio (15:16-28).

Svi se mi suočavamo sa Šaulovim problemom —problemom koji se tiče srca. Poslušnost Božjoj volji nužna je za uspjeh, a ako se u svome ponosu pobunimo protiv Njega, osuđujemo se na neuspjeh.

S druge strane, David se isprva nije činio ništa posebno. Čak je i Samuel bio u kušnji da ga zaobiđe (16:6-7). Međutim, Bog vidi srce i u Davidu je vidio čovjeka po vlastitu srcu (13:14). Davidova poniznost i integritet, zajedno s njegovom hrabrošću da stane za Gospodina i njegovom predanošću molitvi, dobar su primjer svima nama.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Prva Knjiga o Samuelu
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries