settings icon
share icon
Pitanje

Što znači proslaviti Boga?

Odgovor


„Proslaviti" Boga znači dati mu slavu. Riječ „slava" povezana s Bogom u Starom zavjetu nosi sa sobom ideju veličine krasote. U Novom zavjetu riječ prevedena „slava" znači „dostojanstvo, čast, hvala i štovanje." Spajajući to dvoje shvaćamo da slaviti Boga znači priznati Njegovu veličinu i odavati mu čast tako što ga hvalimo i štujemo, ponajviše zato što On, i samo On, zaslužuje da ga se hvali, časti i štuje. Božja slava je suština Njegove prirode, a mi mu dajemo slavu prepoznajući tu suštinu.

Pitanje koje nam pada na pamet je ako Bog ima svu slavu, kao što ima, kako da mu onda „damo" slavu? Kako možemo Bogu dati nešto što je ionako Njegovo? Ključ je u 1. Ljetopisima 16,28-29: „Dajte GOSPODU, pučki rodovi, dajte GOSPODU slavu i moć! Dajte GOSPODU slavu dostojnu imena njegova, donesite prinosnicu i dođite preda nj! Poklonite se GOSPODU u krasoti svetosti!" U ovom stihu vidimo dvije radnje s naše strane koje obuhvaćaju radnju proslavljanja Boga. Prvo mu dajemo slavu jer ju zaslužuje. Nitko drugi ne zaslužuje hvalu i štovanje koje dajemo Njemu. Izaija 42,8 to potvrđuje: „Ja sam GOSPOD, to je moje ime; i slavu svoju drugomu ne dajem niti hvalu svoju kumirima." Drugo, „donosimo prinos" Bogu kao dio štovanja koji ga slavi. Kakav je prinos koji donosimo Bogu da ga proslavimo?

Prinos koji donosimo Bogu dok dolazimo pred Njega u sjaju ili krasoti Njegove svetosti uključuje sporazum, poslušnost, pokornost i odražavanje Njegovih atributa ili veličanje Njega. Proslavljanje Boga započinje slaganjem sa svime što kaže, posebno o sebi. U Izaiji 42,5, Bog izjavljuje: „Ovako govori Bog, GOSPOD, koji je stvorio nebesa i razapeo ih, koji rasprostrije zemlju i što iz nje izlazi, koji daje dah pučanstvu na njoj i duh onima što po njoj hode." Zbog onoga tko je On, svet, savršen i istinit, Njegove su objave i statuti sveti, savršeni i istiniti (Psalam 19,7), a mi ga slavimo slušajući i slažući se s njima. Božja Riječ, Biblija, Njegova je Riječ nama, sve što nam je potrebno za život u Njemu. Međutim, slušanje i slaganje s Njime neće ga proslaviti ako mu se istovremeno ne podložimo i ne poslušamo zapovijedi sadržane u Njegovoj Riječi. „A milosrđe je GOSPODNJE odvijeka i dovijeka nad onima koji se njega boje, i pravednost njegova nad sinovima sinova, koji drže savez njegov i spominju se odredaba njegovih, da ih izvrše" (Psalam 103,17-18). Isus je u Ivanu 14,15 ponovio ideju da je proslavljanje i ljubljenje Boga jedno te isto: „Ako me ljubite, zapovijedi moje održite."

Također slavimo Boga naglašavajući Njegove atribute i Njegova djela. Stjepan je u svojoj posljednjoj propovijedi prije nego što je ubijen zbog svoje vjere, prepričao priču o Božjem postupanju s Izraelom iz vremena kada je Abraham napustio svoju zemlju u poslušnosti Božjoj zapovijedi, sve do dolaska Krista, „Pravednika", kojeg je Izrael izdao i ubio. Kad pričamo o Božjem djelu u našem životu, kako nas je spasio od grijeha, i čudesnim djelima koja čini u našim srcima i umovima svakoga dana, slavimo ga pred drugima. Iako drugi ne žele uvijek slušati naše slavljenje Boga, Njemu to itekako ugađa. Publika koja je slušala Stjepana mrzila je ono što je govorio pokrivajući svoje uši i navaljujući da ga kamenuju. „A kako je bio pun Duha Svetoga, uprije on pogled u nebo te vidje slavu Božju i Isusa gdje stoji zdesna Bogu" (Djela 7,55).

Slaviti Boga znači veličati Njegove atribute, od kojih su neki – Njegova svetost, vjernost, milosrđe, milost, ljubav, veličanstvo, suverenost, moć i svemoć – ponavljati ih stalno u našim mislima i govoriti drugima o jedinstvenoj prirodi spasenja koje samo On nudi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači proslaviti Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries