settings icon
share icon
Pitanje

Što je prorok u Bibliji?

Odgovor


U općem smislu, prorok je osoba koja drugima govori Božju istinu. Grčka riječ prophetes znači „onaj koji govori“ ili „zagovornik“. Proroci se također nazivaju „vidiocima“, zbog njihovog duhovnog uvida ili sposobnosti da „vide“ budućnost.

U Bibliji su proroci često imali ujedno poučavateljsku i otkrivateljsku ulogu, objavljujući Božju istinu o suvremenim pitanjima, a istovremeno otkrivajući detalje o budućnosti. Na primjer, Izaijina služba dotakla se i sadašnjosti i budućnosti. Hrabro je propovijedao protiv korupcije svoga vremena (Izaija 1,4) i iznosio veličanstvene vizije budućnosti Izraela (Izaija 25,8).

Proroci su imali zadatak vjerno govoriti Božju Riječ ljudima. Oni su bili ključni u vođenju izraelske nacije i uspostavljanju crkve. Božja je kuća „nazidana na temelju apostolâ i prorokâ, a zaglavni kamen je sâm Isus Krist“ (Efežanima 2,20).

U Bibliji se spominje više od 133 imenovana proroka, uključujući 16 žena. Osim toga, brojni drugi su proricali, poput 70 izraelskih starješina (Brojevi 11,25) i 100 proroka koje je spasio Obadija (1. Kraljevima 18,4). Prvi imenovani prorok u Bibliji je Abraham. U Postanku 20,7 Bog je razgovarao s Abimelekom u snu, govoreći: „Stoga sada vrati [Abrahamu] njegovu ženu; jer je on prorok i molit će se za tebe, i živjet ćeš.“ Bog se Abrahamu objavio u brojnim prilikama.

Jakov i Josip, Abrahamovi potomci, obojica su imali snove o budućnosti koji bi se mogli kategorizirati kao proročke. Mojsija su nazivali „Božjim čovjekom“ i smatrali ga velikim prorokom (Ponovljeni zakon 34,10). Jošua i mnogi suci služili su kao proroci, a posljednji sudac, Samuel, čuo je Božji glas kao dječak (1. Samuelova 3,4). Kasnije će pomazati Davida, koji je služio i kao kralj i kao prorok u Izraelu.

Vrijeme Ilije i Elizeja bilo je obilježeno visokom razinom proročke aktivnosti. Zapravo, škola za proroke napredovala je tijekom njihovih života (vidi 1. Kraljevima 20,35). I Ilija i Elizej također su činili mnoga čuda.

U Novom zavjetu, Ivan Krstitelj prorekao je Mesiju (Matej 3,1). Isus je osobno došao kao prorok, svećenik, kralj i Mesija, ispunjavajući mnoga mesijanska proročanstva Starog zavjeta.

Rana crkva također je uključivala proroke. Na primjer, Ananiji je dano proročanstvo o budućnosti apostola Pavla (Djela 9,10-18). Djela 21,9 spominju četiri Filipove kćeri koje su mogle proricati. Proročanstvo se navodi kao duhovni dar u 1. Korinćanima 12 i 14. U posljednjim vremenima, dva će „svjedoka“ proricati iz Jeruzalema (Otkrivenje 11).

Obično su proroci koje Bog šalje prezreni i njihova se poruka ne uvažava. Izaija je opisao svoju naciju kao „buntovan narod, lažljiva djeca, djeca koja ne žele slušati GOSPODINOV Zakon; koja svojim vidiocima govore: ‘Ne proničite!’ i prorocima: ‘Ne prorokujte nam ono što je pravo, govorite ono što nam je ugodno, prorokujte prijevare“ (Izaija 30,9-10). Isus je žalio što je Jeruzalem ubio proroke koje im je Bog poslao (Luka 13,34).

Naravno, nije svatko tko „izgovara“ poruku zapravo Božji prorok. Biblija upozorava na lažne proroke koji tvrde da govore u ime Boga, ali zapravo varaju ljude koje navodno informiraju. Kralj Ahab držao je 400 takvih lažnih proroka da mu govore ono što želi čuti (2. Ljetopisa 18,4-7; usp. 2. Timoteju 4,3). U Novom zavjetu imamo mnogo upozorenja protiv lažnih proroka. Isus je poučavao: „Čuvajte se lažnih proroka, koji dolaze k vama u ovčjoj opravi, ali iznutra su grabežljivi vukovi“ (Matej 7,15). Kasnije je spomenuo da će u posljednjim vremenima „ustati lažni Kristi i lažni proroci i prikazivati velika znamenja i čudesa, tako da, bude li moguće, zavedu i same izabrane“ (Matej 24,24). Otkrivenje govori o lažnom proroku koji će se pojaviti u Nevolji i zavesti ljude diljem svijeta (Otkrivenje 16,13; 19,20; 20,10). Da ne bismo bili zavedeni, uvijek moramo „provjeravati duhove jesu li od Boga“ (1. Ivanova 4,1).

Pravi Božji prorok bit će predan govorenju Božje istine. On ili ona nikada neće proturječiti Božjoj objavljenoj Riječi. Pravi prorok će reći s prorokom Mihejem neposredno prije njegovog sudbonosnog sukoba s Ahabom: „Kao što je živ GOSPODIN, što moj Bog kaže, to ću govoriti“ (2. Ljetopisa 18,13).EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je prorok u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries