settings icon
share icon
Pitanje

Što je proročka služba?

Odgovor


Proročka služba, kako je shvaćaju karizmatske skupine danas, svaka je služba koja se oslanja na dar proroštva i nove objave od Boga kako bi se crkva vodila do zrelosti. Oni koji su uključeni u proročku službu ponekad je nazivaju peterostrukom službom i vjeruju da se službe apostola i proroka vraćaju u modernu crkvu.

Često vidimo proročku službu u Starom zavjetu, dok je Bog podizao proroke da ohrabre i ukore izraelski narod u vremenima nevolje ili pobune. Tijekom vladavine kralja Davida (2. Samuelova), prorok Natan, između ostalih, govorio je Gospodinovu riječ Davidu dajući mu vodstvo i smjernice, kao i suočavajući ga s njegovim grijehom s Bat-Šebom. Naravno, Izaija, Jeremija, Hošea, Amos, Mihej, Zaharija itd., također su imali proročku službu – ipak su bili proroci. Poziv proroka bio je govoriti u ime Boga. Prorok bi poučavao, davao smjernice, savjetovao ili ukoravao prema potrebi.

U Novom zavjetu nalazimo druge koji su imali proročku službu. Određeni su ljudi bili nadareni kao proroci da Božjem narodu daju upute, smjernice, savjete itd. Dar proroštva posebno se spominje u 1. Korinćanima 12,10 i Efežanima 4,11. Imajte na umu da je ovaj dar dat za izgradnju crkve (Efežanima 4,12). Dakle, proroci su govorili Božju Riječ crkvi kako bi vjernici upoznali Gospodinov um i kako crkva treba funkcionirati.

Vjerujemo da je prava proročka služba danas jednostavno točno i jasno propovijedanje Biblije. Današnji dar proroštva je „izgovaranje“ pisane Riječi, a ne prenošenje novih informacija s neba. Svrha znaka darova u ranoj crkvi bila je pružiti vodstvo do dovršetka Novog zavjeta i potvrditi službu apostola. Nakon što je Biblija bila dovršena i apostoli umrli, čudesni darovi su prestali biti od koristi u crkvi. To možemo vidjeti u Novom zavjetu po tome što rane knjige poput 1. Korinćanima i Efežanima spominju čudesne darove, dok ih kasnije knjige kao što su 1. i 2. Timoteju ne spominju. Dovršena Biblija dovoljna je da vjerno slijedimo Gospodina. Druga Timoteju 3,16-17 jasno govori o tome (vidi također Hebrejima 1,1-2). Dodatne riječi od Gospodina su nepotrebne.

Danas ima mnogo kršćana koji tvrde da su uključeni u proročku službu, koji vjeruju da se proroštvo nastavlja i koji se predstavljaju kao kanali novog otkrivenja s neba. Crkve koje vjeruju u proročku službu obično nastoje protumačiti snove, predviđati budućnost i govoriti u jezicima – iako novozavjetni dar jezika (nadnaravna sposobnost govora na nenaučenim stranim jezicima u svrhu dijeljenja evanđelja) nije tip jezika koji se danas prakticira.

Biblija je potpuna. Sveto pismo čak upozorava da se ne smije dodavati Riječi Božjoj (Otkrivenje 22,18). Dakle, proroštvo u smislu „nove“ riječi od Boga više nije potrebno.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je proročka služba?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries