settings icon
share icon
Pitanje

Postoje li danas proroci u crkvi?

Odgovor


Dar proroštva je Krist izgleda privremeno dao za ustanovljenje crkve. Proroci su bili temelj crkve (Efežanima 2,20). Prorok je poruku od Gospodina proglašavao ranim vjernicima. Ponekad je proročka poruka otkrivala nešto novo (novu objavu i istinu od Boga), a ponekad je proročka poruka bila predskazujuća (vidi Djela 11,28 i 21,10). Rani kršćani nisu imali kompletnu Bibliju, a neki od njih nisu imali pristup ni jednoj knjizi Novog zavjeta. Novozavjetni proroci su „popunjavali prazninu“ proglašavajući Božju poruku ljudima koji joj drugačije ne bi imali pristup. Posljednja knjiga Novog zavjeta (Otkrivenje) nije bila dovršena sve do potkraj prvog stoljeća. Dakle, Gospodin je poslao proroke da Božju Riječ proglase Njegovom narodu.

Postoje li pravi proroci i danas? Ako je svrha proroka bila da otkrije istinu od Boga, zašto bismo proroke trebali danas, budući da imamo potpuno otkrivenje od Boga u Bibliji? Ako su proroci bili „temelj“ rane crkve, gradimo li „temelj“ još uvijek i danas? Može li Bog dati nekoj osobi poruku da ju prenese drugoj osobi? Apsolutno! Otkriva li Bog istinu nekome na nadnaravni način i omogućuje li toj osobi da tu poruku dostavi drugima? Apsolutno! No, je li to biblijski dar proroštva? Ne.

Kad god netko tvrdi da govori za Boga (suština proroštva), ključ je u tome da se ono što govori usporedi s onim što Biblija govori. Ako bi Bog danas govorio kroz osobu, poruka bi bila potpuno usklađena s onim što je Bog već rekao u Bibliji. Bog ne proturječi samom sebi. Prva Ivanova 4,1 nas uči: „Ljubljeni, ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga; jer mnogi su lažni proroci izašli u svijet“ (VB). Prva Solunjanima 5,20-21 izjavljuje: „Proroštva ne prezirite! Sve ispitujte, dobro zadržavajte!“ (VB). Stoga, bilo da je „riječ od Gospodina“ ili navodno proroštvo, naš odgovor na to treba biti isti. Usporedite ono što je rečeno s onim što Božja Riječ kaže. Ako proturječi Bibliji, odbacite ga. Ako se slaže s Biblijom, molite za mudrost i razlučivanje kako primijeniti tu poruku (2. Timoteju 3,16-17; Jakovljeva 1,5).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoje li danas proroci u crkvi?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries