settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je Bog ponekad promijenio ime osobe u Bibliji?

Odgovor


Kada je Bog promijenio ime osobe i dao joj novo ime, to je obično bilo da uspostavi novi identitet. Bog je promijenio Abramovo ime, što znači „uzvišeni otac“, u „Abraham“, što znači „otac mnogih naroda“ (Postanak 17,5). U isto vrijeme, Bog je promijenio ime Abrahamove žene iz „Saraja“, što znači „moja princeza“, u „Sara“, što znači „majka narodima“ (Postanak 17,15). Ova promjena imena dogodila se kada je Bog Abrahamu dao savez obrezanja. Bog je također ponovno potvrdio svoje obećanje da će dati Abrahamu sina, posebno preko Sare, i rekao mu da svome sinu da ime Izak, što znači „smijeh“. Abraham je dobio još jednog sina, Jišmaela, preko Sarine sluškinje Hagare. Ali Božje obećanje da će blagosloviti narode preko Abrahama trebalo se ispuniti kroz Izakovu lozu, iz koje je Isus potekao (Matej 1,1-17; Luka 3,23-38). Izak je bio Jakovljev otac, koji je postao „Izrael“. Njegovih dvanaest sinova formiralo je dvanaest izraelskih plemena – Židove. Fizički potomci Abrahama i Sare formirali su mnoge nacije. U duhovnom smislu njihovi su potomci još brojniji. Galaćanima 3,29 kaže da su svi koji pripadaju Isusu Kristu – Židovi, pogani, muškarci ili žene – „Abrahamovo sjeme i baštinici po obećanju“.

Bog je promijenio Jakovljevo ime, koje je značilo „zamjena“, u „Izrael“, što znači „imati snagu s Bogom“ (Postanak 32,28). To se dogodilo nakon što je Jakov uzeo Ezavu prvorodstvo (Postanak 25) i ukrao Ezavov blagoslov (Postanak 27), pobjegao od svog brata ujaku Labanu (Postanak 28), oženio Leu i Rahelu (Postanak 29), pobjegao od Labana (Postanak 31), a zatim se hrvao s Bogom dok se pripremao za susret s Ezavom. Jakov je prevario svog brata, bio prevaren od strane svog ujaka, prevario svog ujaka (Postanak 30), i sada je prolazio bratovim teritorijem kako bi pobjegao svom ljutitom ujaku. Čuo je da će Ezav izaći i dočekati ga i bojao se za svoj život. Te noći Jakov se hrvao s čovjekom, koji se kasnije identificirao kao Bog i koji se smatra teofanijom ili možda predinkarniranim Kristom. Jakov je držao čovjeka sve dok nije dobio blagoslov. U tom je trenutku Bog promijenio njegovo ime. Jakov više ne bi bio zamjena i prevarant. Umjesto toga, identificirao bi se kao onaj koji je „imao snage s Bogom i s ljudima i nadvladao“ (Postanak 32,28).

U Novom zavjetu, Isus je promijenio Šimunovo ime, što znači „Bog je čuo“, u „Petar“, što znači „stijena“ kada ga je prvi put pozvao kao učenika (Ivan 1,42). Petar je bio taj koji je objavio da je Isus „Krist, Sin Boga živoga“ (Matej 16,16). Isus mu je odgovorio kao „Šimunu, sinu Joninu“, rekavši da je blagoslovljen jer mu je Bog otkrio Isusov identitet kao Mesije. Zatim ga je nazvao „Petrom“ i rekao da je Petrova izjava temelj ili „stijena“ na kojoj će izgraditi svoju crkvu (Matej 16,17-18). Na Petra se također često gleda kao na vođu apostola. Isus je povremeno nazivao Petra „Šimunom“ u drugim prilikama. Zašto? Vjerojatno zato što se Šimun ponekad ponašao kao onaj stari umjesto kao stijena kakvim ga je Bog nazvao. Isto vrijedi i za Jakova. Bog ga je nastavio zvati „Jakov“ kako bi ga podsjetio na njegovu prošlost i podsjetio da ovisi o Božjoj snazi.

Zašto je Bog odabrao nova imena za neke ljude? Biblija nam ne daje razloge, ali možda je to bilo da im da do znanja da su predodređeni za novu misiju u životu. Novo ime bio je način da se otkrije božanski plan i također da ih se uvjeri da će se Božji plan na njima ispuniti.EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je Bog ponekad promijenio ime osobe u Bibliji?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries