settings icon
share icon
Pitanje

Je li učenje proklamacije biblijsko?

Odgovor


Proklamacija ili „evanđelje prosperiteta“ nije biblijsko i na mnogo je načina suprotno pravoj evanđeoskoj poruci i jasnom učenju Svetog pisma. Iako postoji mnogo različitih verzija filozofije proklamacije koja se danas propovijeda, sve one imaju slične karakteristike. U najboljem slučaju, ovo učenje proizlazi iz pogrešnog tumačenja i nerazumijevanja nekih stihova, a u najgorem slučaju, to je potpuno heretičko učenje koje ima karakteristike kultne doktrine.

Korijeni pokreta Riječ vjere i poruke proklamacije imaju više zajedničkog s metafizikom New Agea, nego s biblijskim kršćanstvom. Međutim, umjesto da kreiramo stvarnost svojim mislima, kako savjetuju zagovornici New Agea, učitelji proklamacije nam govore da možemo koristiti „moć vjere“ u kreaciji vlastite stvarnosti ili dobivanju onoga što želimo. U biti, vjera je redefinirana iz „pouzdanja u svetog i suverenog Boga unatoč našim okolnostima“ u „način kontrole Boga kako bi nam dao ono što želimo“. Vjera postaje sila kojom možemo dobiti ono što želimo umjesto trajnog pouzdanja u Boga, čak i tijekom vremena kušnji i patnje.

Postoje mnoga područja u kojima proklamacija odmiče od biblijskog kršćanstva. Učenje doista uzdiže čovjeka i njegovu „vjeru“ iznad Boga. Zapravo, mnogi ekstremniji učitelji Riječi vjere poučavaju da je čovjek stvoren na temelju jednakosti s Bogom i da je čovjek ista klasa bića kao i sam Bog. Ovo opasno i heretičko učenje poriče sama temeljna načela biblijskog kršćanstva, zbog čega se ekstremni zagovornici učenja proklamacije moraju smatrati kultnim, a ne istinski kršćanskim.

I metafizički kultovi i nauk proklamacije iskrivljuju istinu i prihvaćaju lažno učenje da naše misli kontroliraju stvarnost. Bez obzira radi li se o snazi pozitivnog razmišljanja ili evanđelju prosperiteta, premisa je ista – ono što mislite ili vjerujete da će se dogoditi je ono što u konačnici kontrolira ono što će se dogoditi. Ako imate negativne misli ili vam nedostaje vjere, patit ćete ili nećete dobiti ono što želite. Ali s druge strane, ako razmišljate pozitivno ili jednostavno imate „dovoljno vjere“, tada možete imati zdravlje, bogatstvo i sreću sada. Ovo lažno učenje poziva se na jedan od najosnovnijih čovjekovih instinkta, što je jedan od razloga zašto je iznimno popularno.

Dok su evanđelje prosperiteta i ideja o kontroli vlastite budućnosti svojim mislima ili vjerom privlačni grešnom čovjeku, to je uvredljivo za suverenog Boga koji se objavio u Svetom pismu. Umjesto da priznaju apsolutnu suverenu moć Boga kako je otkrivena u Bibliji, pristaše proklamacije prihvaćaju lažnog boga koji ne može djelovati odvojeno od njihove vjere. Predstavljaju lažni pogled na Boga učeći da vas želi blagosloviti zdravljem, bogatstvom i srećom, ali to ne može učiniti ako VI nemate dovoljno vjere. Time Bog više nema kontrolu, nego čovjek. Naravno, ovo je potpuno suprotno onome što Biblija uči. Bog ne ovisi o čovjekovoj „vjeri“ da djeluje. U cijeloj Bibliji vidimo kako Bog blagoslivlja onoga koga je odlučio blagosloviti i iscijeliti koga želi iscijeliti.

Drugi problem s učenjem proklamacije jest taj što ne prepoznaje da je sam Isus najveće blago za koje vrijedi žrtvovati sve (Matej 13,44) i umjesto toga vidi Isusa kao nešto više od načina da se dobije ono što želimo odmah. Isusova poruka glasi da je kršćanin pozvan na sljedeće: „Hoće li tko ići za mnom, neka se odrekne samoga sebe i uzme svoj križ i slijedi me. Jer tko god hoće svoj život spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život zbog mene, naći će ga. Jer što koristi čovjeku ako sav svijet dobije, a izgubi vlastitu dušu? Ili, što će čovjek dati u zamjenu za svoju dušu?“ (Matej 16,24-26). Usporedite to s porukom evanđelja prosperiteta. Umjesto da bude poruka samoodricanja, evanđelje prosperiteta je poruka samozadovoljstva. Cilj nije postati više nalik Kristu kroz žrtvu, nego imati ono što želimo ovdje i sada, što je jasno u suprotnosti s riječima našeg Spasitelja.

Biblija uči da će „svi oni koji budu živjeli pobožno u Kristu Isusu, biti progonjeni“ (2. Timoteju 3,12), ali poruka proklamacije glasi da je svaka patnja koju proživljavamo jednostavno rezultat nedostatka vjere. Evanđelje prosperiteta u potpunosti je usredotočeno na to da dobijemo sve ono što svijet može ponuditi, ali 1. Ivanova 2,15 nam govori da ne smijemo „ljubiti svijet ni ono što je u svijetu“, i zapravo, oni sa sklonošću onome što se tiče svijeta postaju Božji neprijatelji (Jakovljeva 4,4). Poruka evanđelja prosperiteta jednostavno je više nego suprotna od onoga što Biblija stvarno uči.

U svojoj knjizi „Vaš najbolji život sada“, učitelj prosperiteta Joel Osteen kaže da se ključ za zadovoljniji život, bolji dom, jači brak i bolji posao nalazi u „jednostavnom, ali dubokom procesu promjene načina na koji razmišljate o svom životu te vam pomaže da ostvarite ono što je uistinu važno.“ Koliko se to razlikuje od biblijske istine da je sadašnji život ništa u usporedbi sa životom koji dolazi. Poruka evanđelja prosperiteta usredotočena je na „blago“ ili dobre stvari koje sada želimo i možemo imati, dok je Isus rekao: „Ne sabirite sebi blago na zemlji, gdje moljac i hrđa nagrizaju i gdje kradljivci provaljuju i kradu; nego sabirite sebi blago u nebu, gdje ni moljac ni hrđa ne nagrizaju i gdje kradljivci ne provaljuju ni ne kradu: jer gdje vam je blago, ondje će biti i srce vaše“ (Matej 6,19-21).

Isus nam nije došao dati zdravlje, bogatstvo i sreću sada. On je došao spasiti nas od naših grijeha kako bismo mogli imati vječno blaženstvo s Njim. Slijeđenje Krista nije sredstvo za dobivanje svih materijalnih stvari koje ljudi žele u ovom životu, već jedini način da se iskusi ono što je istinski život, i to za vječnost. Naša želja ne bi trebala biti da imamo svoj najbolji život sada, nego da imamo stav apostola Pavla, koji je naučio biti zadovoljan „u čemu god bio“ (Filipljanima 4,11).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li učenje proklamacije biblijsko?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries