settings icon
share icon
Pitanje

Što je progresivni kreacionizam i je li biblijski?

Odgovor


Progresivni kreacionizam (koji se također naziva „procesno stvaranje“) vjerovanje je da je Bog stvorio nebo i zemlju tijekom razdoblja od milijardi godina, a ne šest 24-satnih dana što je osnova za tradicionalni kreacionizam. Progresivni kreacionisti mogu biti liberalni ili konzervativni u svom teološkom sustavu vjerovanja, ali općenito se slažu oko sljedećeg:

• „Veliki prasak“ je bio Božji način kreiranja zvijezda i galaksija kroz milijarde godina prirodnih procesa.

• Zemlja i svemir stari su milijarde, a ne samo tisuće godina.

• Dani stvaranja bili su isprepletena razdoblja od milijuna i milijardi godina.

• Smrt i krvoproliće postojali su od samog početka stvaranja i nisu bili rezultat Adamova grijeha. Čovjek je stvoren nakon što se velika većina zemaljske povijesti života i smrti već dogodila.

• Noin potop bio je lokalni, a ne globalni, i imao je mali utjecaj na geologiju, koja pokazuje milijarde godina povijesti.

Progresivni kreacionizam je uvjerenje koje se suprotstavlja i ateističkom evolucionizmu i kreacionizmu mlade zemlje. Učenja progresivnog kreacionizma nisu nova, ali su posljednjih godina dobila priličan publicitet putem kršćanskog radija, televizije, časopisa i knjiga.

Po našem mišljenju, pogreška progresivnog kreacionizma počiva na pretpostavci da se biblijski izvještaj o stvaranju u Postanku 1–2 ne treba shvatiti doslovno. Prema progresivnom kreacionizmu, „dani“ u Postanku 1 nisu doslovni, 24-satni dani, već zapravo dugi vremenski periodi, koji obuhvaćaju milijune ili čak milijarde godina. Progresivni kreacionisti prihvaćaju evolucionističko stajalište o starosti Zemlje, za koje smatramo da je pogrešno.

Još jedno neslaganje koje imamo s progresivnim kreacionizmom je da postavlja postojanje smrti prije pada, što potkopava učenje da je svaka fizička smrt posljedica grijeha (vidi Rimljanima 5,12 i 1. Korinćanima 15,21-22).

U nekim je okolnostima progresivni kreacionizam pokušaj nekih kršćana da usklade učenja moderne znanosti s Biblijom. Međutim, teorija zapravo prethodi modernom evolucionističkom mišljenju i predložili su je neki od najranijih kršćanskih pisaca. Iako se ne slažemo s progresivnim kreacionizmom, to je stajalište koje zastupa znatan dio kršćanske zajednice.

Uz sve rečeno, tradicionalno tumačenje Postanka uglavnom je kreacionizam mlade zemlje, a ne progresivni kreacionizam. To je zato što najjači dokazi predloženi za progresivni kreacionizam dolaze uglavnom iz područja znanosti, a ne izravno iz riječi Biblije.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je progresivni kreacionizam i je li biblijski?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries