settings icon
share icon
Pitanje

Je li moguće prodati dušu đavlu?

Odgovor


U izmišljenoj priči o doktoru Faustu, čovjek napravi dogovor s đavlom: u zamjenu za tijelo i dušu on prima nadnaravne moći i užitke na 24 godine. Đavao se složi i dr. Faust uživa u užitcima grijeha na određeno vrijeme, ali njegov je kraj zajamčen. Na kraju 24 godine, Faust pokušava preokrenuti đavlove planove, ali ipak doživi užasan kraj. Ova legenda služi kao priča o moralnosti i kao metafora za plaću za grijeh, no detalji te radnje ne potječu iz Biblije.

Biblija nigdje ne spominje nekoga tko je „prodao dušu“ đavlu i nikad ne daje ni naslutiti da je moguće sklapati ugovore s đavlom. Evo nekih stvari koje Biblija otkriva o Sotoni:

1) Sotona ima dovoljnu moć da se suprotstavi čak i anđelima (Jd 9; Dan 10:12-13).

2) Sotona nastoji prevariti pretvarajući se da je anđeo svjetla (2. Kor 11:14-15).

3) Bog nam je pribavio sredstvo obrane od Sotonskih napada (Ef 6:11-12).

4) Sotonska moć je ograničena Božjom voljom (Job 1:10-12; 1. Kor 10:13).

5) Kao „bog ovoga svijeta“, Sotona ima vlast nad onima koji žive bez Krista u ovome svijetu (2. Kor 4:4).

Dakako, postoje oni koji pate pod izravnom sotonskom kontrolom, kao što je bila mlada vračara u Filipima (Dj 16:16-19). Postoje i oni koji su se posvetili đavoljemu poslu, kao što je bio vračar Šimun (Dj 8:9-11) i Elima (Dj 13:8). Međutim, u svakom od ova tri primjera Božja sila snažnija je od Sotonina ropstva. Zapravo, Šimun je dobio šansu da se pokaje (Dj 8:22). Očigledno, nije bilo nikakvog nepovratnog „prodavanja“ Šimunove duše.

Bez Krista, svi smo pod osudom smrti (Rim 3:23). Prije nego što smo spašeni, svi smo u ropstvu đavla, kao što Prva Ivanova 5:19 kaže: „Sav (je) svijet u vlasti Zloga.“ Slava Bogu što imamo novoga Gospodara, Onoga koji može skršiti okove bilo kojega grijeha i osloboditi nas (1. Kor 6:9-11; Mk 5:1-15).
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li moguće prodati dušu đavlu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries