settings icon
share icon
Pitanje

Što znači da je Isus Princ mira (Izaija 9,6)?

Odgovor


U proročanstvu o dolasku Mesije, Izaija kaže:
„Jer dijete nam se rodilo, sin nam je podaren;
i na njegovu će ramenu biti vlast.
I nadjenut će mu ime: Čudesnik, Savjetnik, Bog silni,
Otac vječni, Knez mira" (Izaija 9,6 VB).

U svijetu punom rata i nasilja teško je vidjeti kako Isus može biti svemoćan Bog koji djeluje u ljudskoj povijesti i predstavlja utjelovljenje mira. No, fizička sigurnost i politički sklad ne odražavaju nužno mir o kojem On govori (Ivan 14,27).

Hebrejska riječ za „mir", shalom, često se koristi za ono što izgleda kao mir i spokojstvo pojedinaca, skupina i naroda. Grčka riječ eirene znači „jedinstvo i sloga"; Pavao koristi eirene kako bi opisao svrhu novozavjetne crkve. Ali dublje, osnovnije značenje mira jest „duhovni sklad koji dolazi kroz obnovu pojedinca s Bogom".

U našem grešnom stanju, mi smo neprijatelji Božji (Rimljanima 5,10). „A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama time što, još dok bijasmo grješnici, Krist umrije za nas" (Rimljanima 5,8). Zbog Kristove žrtve obnovljen je naš odnos mira s Bogom (Rimljanima 5,1). To je duboki, postojani mir između našeg srca i našeg Stvoritelja koji nam se ne može oduzeti (Ivan 10,27-28) i krajnje ispunjenje Kristova djela kao „Princa mira".

Ali Kristova žrtva nam pruža više od vječnoga mira; također nam omogućuje da imamo odnos sa Svetim Duhom, Pomoćnikom koji obećava da će nas voditi (Ivan 16,7. 13). Nadalje, Duh Sveti će se manifestirati u nama tako što ćemo živjeti na način na koji ne možemo živjeti sami, te će ispunjavati naše živote ljubavlju, radošću i mirom (Galaćanima 5,22-23). Ta ljubav, radost i mir su sve rezultati Duha Svetoga koji djeluje u životu vjernika. To je odraz Njegove prisutnosti u nama. I premda je najdublji, najvažniji rezultat toga naše življenje u ljubavi, radosti i miru s Bogom, neminovno se prelijeva na naše odnose s ljudima.

I to očajnički trebamo – pogotovo zato što nas Bog poziva da živimo dostojno poziva s drugim vjernicima, s poniznošću, blagošću i strpljivošću, „trudeći se čuvati jedinstvo Duha svezom mira" (Efežanima 4,1-3). To jedinstvo i blagost bilo bi nemoguće bez djela Duha Svetoga u nama i mira koji imamo s Bogom zahvaljujući žrtvi Njegova Sina.

Ironično, najblaža definicija mira, ona koja daje spokojstvo u nekoj osobi, može se najteže shvatiti i održavati. Ne činimo ništa kako bismo stekli ili održali naš duhovni mir s Bogom (Efežanima 2,8-9). I premda življenje u jedinstvu s drugim vjernicima može biti iznimno teško, življenje u miru u vlastitom životu može se često činiti nemogućim.

Imajte na umu da mir ne znači „lako". Isus nikad nije obećao da će biti lako; samo je obećao da će nam pomoći. Zapravo, rekao nam je da očekujemo nevolju (Ivan 16,33) i kušnje (Jakovljeva 1,2). No također je rekao da, ako ga zazovemo, dat će nam „mir Božji, koji nadilazi svaki razum" (Filipljanima 4,6-7). Bez obzira na teškoće s kojima se suočavamo, možemo tražiti mir koji proizlazi iz snažne Božje ljubavi i ne ovisi o našoj vlastitoj snazi ili situaciji oko nas.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači da je Isus Princ mira (Izaija 9,6)?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries