settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu prevladati bol izdaje?

Odgovor


Izdaja je ogromno narušavanje povjerenja i može biti jedan od najrazornijih oblika boli nanesenih čovjeku. Patnju izdaje često uvećava osjećaj ranjivosti i izloženosti. Za mnoge je bol izdaje gora od fizičkog nasilja, prijevare ili predrasuda. Izdaja uništava temelj povjerenja.

Davidu izdaja nije bila strana: „Jer nije neprijatelj taj koji me uvrijedio, to bih bio podnio; niti se mrzitelj moj protiv mene podigao, pred njim bih se sakrio: Nego si to bio ti: čovjek meni ravan, moj vodič i znanac moj. Zajedno smo se slatko savjetovali i skupa u Dom Božji hodili“ (Psalam 55,12-14). Što je odnos bliži, veća je bol izdaje.

Isus je iz prve ruke znao bol izdaje. Najgora, najpodmuklija izdaja svih vremena bila je Judina izdaja Isusa za trideset srebrnjaka (Matej 26,15). „Pa i moj bliski prijatelj, kome sam vjerovao, koji je jeo od kruha mojega, petu svoju na me podiže“ (Psalam 41,9; usp. Ivan 13,18). Ali Isus nije postao osvetoljubiv, ogorčen ili ljut. Upravo suprotno. Nakon što je primio izdajnikov poljubac, Isus se obratio Judi kao „prijatelju“ (Matej 26,50).

Unatoč boli, postoji način na koji možemo prevladati izdaju. Moć dolazi izravno od Boga i snage opraštanja.

Nakon što David jadikuje zbog slomljenog povjerenja u Psalmu 55, nagovještava kako prevladati bol. Kaže: „A ja ću Boga zazvati, i spasit će me GOSPODIN. Uvečer, i ujutro, i u podne, molit ću se i jecati, i on će glas moj čuti“ (Psalam 55,16-17).

Prvi ključ je zazivanje Boga. Iako bismo možda poželjeli napasti izdajicu, svoj problem moramo odnijeti Gospodinu. „Ne vraćajte zlo za zlo ili uvredu za uvredu; naprotiv: blagoslivljajte znajući da ste na to pozvani, da baštinite blagoslov“ (1. Petrova 3,9).

Još jedan ključ u prevladavanju boli izdaje je prisjećanje Isusova primjera. Naša nas grešna narav potiče da „uzvratimo zlom“, ali Isus nas je učio drugačije: „Ne opirite se zlotvoru; nego, pljusne li te tko po desnom obrazu, okreni mu i drugi… molite za one koji vas zlostavljaju i progone“ (Matej 5,39. 44). Kad je Isus bio „vrijeđan nije zauzvrat vrijeđao“ (1. Petrova 2,23). Trebamo se prilagoditi Njegovom primjeru ne vraćajući zlostavljanje za zlostavljanje, uključujući zlostavljanje za izdaju. Vjernici trebaju činiti dobro čak i onima koji im nanose štetu. [Imajte na umu da to ne znači da se ne smije tražiti odgovarajuća kaznena pravda u slučajevima zlostavljanja, kršenja zakona itd. Međutim, traženje takve pravde ne bi trebalo biti motivirano željom za osvetom.]

Još jedan moćan ključ u prevladavanju gorčine izdaje je naša Bogom dana sposobnost da oprostimo izdajici. Riječ oprost uključuje riječ dati. Kad odlučimo nekome oprostiti, zapravo toj osobi dajemo dar – slobodu od osobne odmazde. Ali dajete i sebi dar – „život bez gorčine“. Zamjena svoje gorčine i ljutnje za Božju ljubav prekrasna je životodavna razmjena.

Isus je učio da „voljeti bližnjega svoga kao sebe“ treba biti proaktivno: „Ali ja vam kažem: Ljubite svoje neprijatelje… i molite za one koji vas progone“ (Matej 5,44). Neupitno, izuzetno je teško oprostiti osobi koja je izdala naše povjerenje. To je moguće jedino s Bogom (vidi Luka 18,27).

Oni koji su iskusili Božju ljubav razumiju što znači biti voljen bezuvjetno i nezasluženo. Samo uz pomoć Božjeg Duha možemo voljeti i moliti se za one koji nam žele naštetiti (Rimljanima 12,14-21).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu prevladati bol izdaje?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries