settings icon
share icon
Pitanje

Koje je preterističko gledište posljednjih vremena?

Odgovor


Prema preterističkom gledištu, Otkrivenje je samo simbolična slika sukoba rane crkve koji su se već ispunili. Ovo gledište niječe buduću proročku kvalitetu velikog dijela knjige Otkrivenja. Ovo gledište, u različitim stupnjevima, spaja alegorijsko i simboličko tumačenje s konceptom da se Otkrivenje ne bavi specifičnim događajima u budućnosti. Preteristički pokret u suštini uči da su se sva novozavjetna proroštva o posljednjim vremenima ispunila 70. godine, kada su Rimljani napali i uništili Jeruzalem i Izrael.

Premda su pisma crkvama u drugom i trećem poglavlju Otkrivenja bila upućena pravim crkvama u prvome stoljeću i imaju praktičnu primjenu na današnje crkve, poglavlja 6-22 napisana su o događajima koji se tek trebaju ispuniti. Nema razloga zašto bismo neispunjeno proroštvo protumačili alegorijski, kada su se ispunjena proroštva ispunila doslovno. Uzmimo na primjer sve stihove u Starome zavjetu koji pretkazuju Kristov prvi dolazak. Krist je došao u vrijeme u koje je prorečeno da će doći (Daniel 9,25-26). Krist je bio rođen od djevice (Izaija 7,14). Krist je patio i umro za naše grijehe (Izaija 53,5-9). Ovo je tek nekoliko primjera vjerojatno na stotine starozavjetnih proroštava koje je Gospod dao prorocima a koja su zapisana u Svetom pismu i ispunila se doslovno. Jednostavno nema nikakva smisla pokušavati alegorizirati još neispunjena proroštva ili ih shvaćati na bilo koji drugi način osim na onaj normalni.

Kada čitate Otkrivenje 6-18, čitate o najstrašnijem vremenu koje će ikada zadesiti zemlju – vremenu kada će zvijer (Antikrist) vladati sedam godina (Velike nevolje), i kada će lažni prorok promovirati zvijer kako bi ga cijela zemlja štovala kao boga. Onda u devetnaestom poglavlju, sve dolazi do vrhunca s Kristovim doslovnim povratkom. Krist će poraziti Zvijer i Lažnoga proroka u bitci na Armagedonu, i potom će ih baciti u Ognjeno jezero. U dvadesetom poglavlju, Krist je Sotonu svezao u bezdanu, nakon čega uspostavlja svoje zemaljsko kraljevstvo na 1.000 godina. Na kraju tih 1.000 godina, Sotona biva pušten i potiče na kratku pobunu, koju Krist brzo obuzdava i baca Sotonu u ognjeno jezero. Potom dolazi konačni sud, uskrsnuće i osuda svih nevjernika. Dvadeset prvo i dvadeset drugo poglavlje opisuju vječno stanje – način na koji će svi vjernici uživati u prisustvu i zajedništvu s Gospodinom za svu vječnost.

Preterizam je u potpunosti nedosljedan u svome tumačenju knjige Otkrivenja. Prema preterističkom gledištu posljednjih vremena, poglavlja 6-18 u Otkrivenju su simbolična i alegorijska, te događaje ne opisuju doslovno. Međutim, prema preterizmu, devetnaesto poglavlje trebamo shvatiti doslovno. Isus Krist će se fizički i doslovno vratiti. Preteristi dvadeseto poglavlje potom ponovno tumače alegorijski, da bi poglavlja 21-22 barem djelomično shvatili doslovno, da će zbilja biti novo nebo i nova Zemlja. Nitko ne kaže da Otkrivenje ne sadrži zadivljujuće i ponekad zbunjujuće vizije, kao ni da Otkrivenje neke stvari ne opisuje figurativno. Međutim, selektivno nijekanje doslovnog ispunjenja određenih dijelova Otkrivenja čini da više nema osnove za doslovno tumačenje bilo kojega dijela Otkrivenja. Ako su pečati, trube, čaše, svjedoci, 144.000, Lažni prorok, milenijsko kraljevstvo itd. alegorijski ili simbolični, na osnovu čega onda tvrdimo da će se Kristov drugi dolazak ili nastanak nove Zemlje doslovno ispuniti? Upravo u tome preterizam podbacuje, jer tumačenje Otkrivenja podređuje mišljenju tumača. Umjesto toga, trebamo ga čitati, vjerovati i pokoravati mu se – doslovno i točno.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je preterističko gledište posljednjih vremena?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries