settings icon
share icon
Pitanje

Kršćanin sam koji je ovisan o pušenju. Kako mogu prestati?

Odgovor


Mnogi kršćani koji su godinama bili teški ovisnici lako se mogu poistovjetiti s problemom onih koji pokušavaju prestati pušiti i potpuno mogu razumjeti borbu koju prolaze oni koji žele prestati. Svakako nije lako, ali može se. Mnogi koji su pušili i po dvije kutije sada su oslobođeni i mogu posvjedočiti činjenicu da se može prestati kada se okrenemo Bogu i oslonimo na Njegovu snagu i silu.

Postoje brojni razlozi zašto je odvikavanje od pušenja dobra ideja za svakoga, osobito za kršćane. Ako je kršćanin nesiguran zašto bi trebao prestati pušiti i nesiguran u vezi toga čini li grijeh, naš članak pod naslovom „Koje je kršćansko gledište o pušenju? Je li pušenje grijeh?“ dobro je mjesto za početak. Razlozi navedeni u članku trebaju pružiti dovoljno motivacije pušaču koji je još uvijek nesiguran treba li prestati. Ako je osoba već odlučila prestati pušiti, treba znati da je općepoznato kako je prestanak pušenja jedna od najtežih stvari. Istraživanja pokazuju da je nikotin supstanca koja stvara snažnu ovisnost, neki kažu, čak i veću od heroina.

No, ta nas činjenica ne treba obeshrabriti. Pavao nam u Filipljanima govori: „Sve mogu u onomu koji mi snagu daje — Kristu“ (VB). Premda je teško i može potrajati dok se osoba potpuno ne ostavi i više nema nikakvu želju za cigaretom, kao kršćani trebamo gledati na Boga od koga dolazi naša pomoć. Usmjeravamo naša srca na ono što je gore i molimo se da nam Gospodin da snagu za zadobivanje pobjede u ovoj kušnji. Toliki mnogi ljudi napuštaju Gospodina u svom pokušaju da nadvladaju loše navike, i to je velika pogreška. Za takve situacije ključna je molitva, pri čemu naše probleme možemo izravno donijeti na Božje prijestolje i Onome koji ih može riješiti.

Oslanjanje na silu Duha Svetoga nužno ne znači da se također ne mogu koristiti liječnička pomagala za prestanak pušenja. Mnogima su uvelike pomogli razni nadomjesci, žvakače, tablete itd. Ako vam nakon molitve i savjetovanja s liječnikom, Bog daje mir u vezi korištenja zdravstvenih pomagala za prestanak pušenja, ne postoji biblijski razlog zašto ih ne biste mogli koristiti.

Bog izjavljuje da je Njegova milost dovoljna (2. Korinćanima 12,9). Tamo gdje smo slabi, On je jak. Naša će se želja za cigaretama smanjivati kako rastemo i zadobivamo snagu u Gospodinu. Sila će Božja djelovati u nama i ublažiti potrebu za pušenjem, sve Njemu na slavu. Bog će nam dati snagu da Krista stavimo na prvo mjesto, a sebe na posljednje. Pritom ćemo spoznati da će ono što dobivamo više negoli nadoknaditi ono čega smo se odrekli.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kršćanin sam koji je ovisan o pušenju. Kako mogu prestati?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries