settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje i važnost preobraženja?

Odgovor


Otprilike tjedan dana nakon što je Isus otvoreno rekao svojim učenicima da će pretrpjeti, biti ubijen i uskrsnuti (Luka 9,22), uzeo je sa sobom Petra, Jakova i Ivana te uzašao na goru moliti se. Dok je molio, Njegov osobni izgled se promijenio u proslavljenu formu, a Njegova odjeća postala je blještavo bijela. Pojavili su se Mojsije i Ilija te govorili s Isusom o Njegovoj smrti koja će se uskoro dogoditi. Petar, koji nije znao što govori i koji se prestrašio, predložio je da im naprave tri sjenice. To se nesumnjivo odnosilo na sjenice koje su se koristile za proslavu Blagdana sjenica, kada su Izraelci stanovali u sjenicama po 7 dana (Levitski zakonik 23,34-42). Petar je izrazio želju da ostanu na tom mjestu. Kada ih je oblak zasjenio, čuo se glas: „Ovo je Sin moj, Izabranik! Njega slušajte!“ Nakon toga, oblak se podigao, Mojsije i Ilija su nestali, a Isus je ostao sam sa svojim učenicima koji su još uvijek bili jako prestrašeni. Isus ih je upozorio da nikome ne govore ono što su vidjeli dok ne uskrsne. Postoje tri izvještaja o ovom događaju koji se nalaze u Mateju 17,1-8, Marku 9,2-8 i Luki 9,28-36.

Nedvojbeno, svrha Kristovog preobraženja u barem dio Njegove nebeske slave bila je kako bi Njegovi bliski učenici mogli steći bolje razumijevanje o tome tko je Isus. Krist je prošao kroz dramatičnu promjenu izgleda kako bi ga učenici mogli vidjeti u Njegovoj slavi. Učenici, koji su ga poznavali samo u Njegovom ljudskom tijelu, sada su imali veću spoznaju Kristovog božanstva, iako ju nisu mogli u potpunosti razumjeti. To im je dalo sigurnost koju su trebali nakon što su čuli šokantnu vijest da se bliži Njegova smrt.

Simbolično, pojava Mojsija i Ilije predstavljala je Zakon i Proroke. No, Božji glas s neba – „Njega slušajte!“ – jasno pokazuje da Zakon i Proroci moraju dati prednost Isusu. Onaj koji je novi i živi put zamjenjuje stari; On je ispunjenje Zakona i brojnih proročanstava u Starom zavjetu. Također, u Njegovoj proslavljenoj formi vidjeli su nagovještaj Njegove slave i ustoličenje kao Kralja kraljeva i Gospodara gospodara.

Učenici nikada nisu zaboravili što se dogodilo tog dana na gori i nema sumnje da je ovo bilo sa svrhom. Ivan je u svom evanđelju napisao: „i vidjesmo slavu njegovu – slavu koju ima kao Jedinorođenac“ (Ivan 1,14). Petar je također o tome pisao: „Ta nismo vam navijestili snagu i dolazak Gospodina našega Isusa Krista slijedeći izmudrene priče, nego kao očevici njegova veličanstva. Od Oca je doista primio čast i slavu kad mu ono od uzvišene Slave doprije ovaj glas: Ovo je Sin moj, Ljubljeni moj, u njemu mi sva milina! Taj glas, koji s neba dopiraše, čusmo mi koji bijasmo s njime na Svetoj gori“ (2. Petrova 1,16-18). Oni koji su vidjeli preobraženje svjedočili su o tome drugim učenicima, što se nastavilo prenositi stoljećima milijunima drugih ljudi.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje i važnost preobraženja?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries