settings icon
share icon
Pitanje

Kada si premlad za romantičnu vezu?

Odgovor


Kada si premlad za odnos ovisi o tome koliko je netko zreo, koji su mu/joj ciljevi i uvjerenja. Često je istina da su mlađi ljudi manje zreli, budući da nemaju životnoga iskustva. Kad tek polako počnemo shvaćati tko smo, možda nećemo biti dovoljno duhovno čvrsti kako bi stvorili snažnu ljubavnu povezanost i možda smo skloniji donošenju nemudrih odluka koje nam mogu emocionalno, fizički, psihološki i duhovno naštetiti.

Biti u vezi stavlja osobu u gotovo stalnu kušnju, posebice kad se počnu razvijati osjećaji i počne rasti privlačnost. Mladi tinejdžeri, čak i stariji tinejdžeri, pod opsadom su hormona i društvenih pritisaka koji se ponekad čine gotovo nepodnošljivima. Svaki dan donosi nove osjećaje: sumnje, strahove i zbunjenost udruženi s radostima i uzbuđenjima – a to može biti vrlo zbunjujuće. Mladi provode puno vremena otkrivajući tko su i kako se odnose prema svijetu i ljudima oko njih. Dodati pritisak veze u toj fazi čini se prevelikom zadaćom, posebice dok druga osoba prolazi kroz iste prevrate. Takve rane veze otežavaju izbjegavanje štete osjetljivoj slici o sebi koja tek nastaje, da ne spominjemo problem odupiranja kušnjama. Ukoliko je pomisao na brak još uvijek daleko, vjerojatno je prerano početi s hodanjem ili udvaranjem. Puno su sigurnije za sve uključene grupne aktivnosti gdje mladi mogu razviti društvene vještine i prijateljstva bez pritiska ili poteškoća ljubavnih veza.

Bez obzira kada osoba odluči započeti romantičnu vezu, to treba biti vrijeme gradnje na temelju vjere kojemu je on ili ona poučena, vrijeme rasta i otkrivanja što Bog želi od nje ili njega. Nikad nismo premladi da započnemo taj uzbudljivi proces. „Neka te nitko ne prezire zbog tvoje mladosti! Štoviše, budi uzorom vjernicima u riječi, u vladanju, u ljubavi, u vjeri, u čistoći” (1. Timoteju 4:12).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kada si premlad za romantičnu vezu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries