settings icon
share icon
Pitanje

Koji su valjani razlozi za prekid veze s dečkom/djevojkom?

Odgovor


Na ovo je pitanje teško odgovoriti, bez obzira na to što je rečeno ili učinjeno. Prvo čega se treba sjetiti je savjet koji je Isus dao Petru o opraštanju nekome tko je zgriješio protiv njega: „Tada dođe k njemu Petar i reče: 'Gospodine, koliko puta može sagriješiti protiv mene brat moj i da mu oprostim? Do sedam puta?' Reče mu Isus: 'Ne velim ti: Do sedam puta, nego: Do sedamdeset puta sedam'“ (Matej 18,21-22). Opraštanje drugoj osobi u odnosu treba biti prvi korak koji ćete poduzeti u odluci što učiniti.

Izlazak/udvaranje možete smatrati praksom za sklapanje braka. To ne znači da biste trebali ostati s prvom osobom s kojom se sastajete i vjenčati se s njom. Bog vas može odvesti nekome drugome, ali najbolje je oprostiti i pokušati to riješiti, osim ako vas kroz iskrenu, poniznu molitvu Bog nije naveo da napustite odnos. Trebali biste staviti u praksu ideju da se situacija riješi, kao što biste to činili u braku, umjesto da bježite kad vaš potencijalni supružnik učini nešto što vas muči ili boli.

Postoji jedna stvar koja bi definitivno bila razlog da razmislite o prekidu veze s dečkom/djevojkom. Pavao nam u 1. Korinćanima 5,9-11 kaže: „Napisah vam u poslanici da se ne družite s bludnicima: ali ne općenito s bludnicima ovoga svijeta, ili s lakomcima, ili s grabežljivcima, ili s idolopoklonicima, jer tada biste morali izići iz svijeta. Nego vam sada napisah da se ne družite ako je netko tko se naziva bratom bludnik, ili lakomac, ili idolopoklonik, ili klevetnik, ili pijanac, ili grabežljivac: s takvim ni jesti.“ Ako se vaš dečko ili djevojka prepusti bilo kojem od ovih grijeha, Pavao kaže da se odnos mora prekinuti. Oni čiji život karakterizira pohlepa, nemoral, idolopoklonstvo itd. nisu prikladni bračni partneri.

Okolnosti su različite za svaku situaciju i uvijek je teško nekome reći što treba učiniti u datoj situaciji. Jasno je da Bog želi da u svim situacijama pružimo oprost, ali što se tiče ostavljanja nekoga, jedini način da znamo kako se nositi s problemom u odnosu je putem molitve, razlučivanja, mudrosti i suosjećanja.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koji su valjani razlozi za prekid veze s dečkom/djevojkom?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries