settings icon
share icon
Pitanje

Zašto je predbračno savjetovanje važno?

Odgovor


Predbračno savjetovanje obično spada u nadležnost pastora ili vođe lokalne zajednice, iako ga može obaviti i član crkvenog osoblja, stariji bračni par u crkvi ili možda kršćanski savjetnik. Neki pastori ne žele obaviti ceremoniju vjenčanja ako se zaručeni par ne podvrgne nizu savjetovanja. Pastori su svjesni blagodati i izazova braka i žele pomoći onima koji se pridružuju u braku kako bi bili uspješni. Predbračno savjetovanje vide kao važan dio pomoći parovima da uđu u bračni savez otvorenih očiju i dobro opremljeni za izgradnju i održavanje snažne zajednice.

Apostol Pavao u svojim pastoralnim uputama Titu kaže da opremi druge koji će zauzvrat poučavati mlađu generaciju (Titu 2,1-6). Ovo je savjetovanje koje u svojoj srži ima učenje o biblijskoj istini, standardima ili apsolutima u nečijem odnosu prema drugima. To je osobito važno u predbračnoj situaciji. Ne možemo koristiti ono što ne poznajemo, a odrasla dob nije jamstvo zrelosti. Par koji namjerava uspostaviti zajednicu mora biti poučen Božjem gledištu o braku.

Predbračno savjetovanje zasnovano na biblijskim načelima ocrtava uloge muža i žene u međusobnom odnosu i sa svojom budućom djecom (Efežanima 5,22–6,4; Kološanima 3,18-21). Predbračno savjetovanje izvrstan je način za uklanjanje zabluda o braku, postavljanje ciljeva i razlikovanje Božjih standarda i standarda svijeta. Od presudne je važnosti da pastor, starješina ili savjetnik koji obavlja predbračno savjetovanje budu doktrinarno čvrsti, sigurni u vlastitom braku i obiteljskim odnosima (1. Timoteju 3,4-5; Titu 1,7) i da žive poslušno Božjoj Riječi. Takav savjetnik je opremljen da jasno i bez dvosmislenosti prenese Božje gledište.

Predbračno savjetovanje također je izvrsna prilika za postavljanje pitanja o kojima par možda nije razmišljao, primjerice o tome kako namjeravaju upravljati financijama, kako bi mogli podijeliti kućanske poslove, kako planiraju provoditi blagdane, kako planiraju odgajati djecu koju bi mogli imati, i slično. Savjetnik također može voditi par u prepoznavanju onoga što su vidjeli u brakovima svojih roditelja i što žele oponašati ili ne oponašati u svom braku.

Čvrsto, biblijsko predbračno savjetovanje može napraviti razliku između para koji zna uspješno riješiti svoje probleme i para koji se bori samo s ljudskim gledištima i svjetovnim standardima koji će ih voditi. Potencijalni mlada i mladoženja trebali bi se posvetiti predbračnom savjetovanju kako bi svoj brak oblikovali prema Božjoj odredbi.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Zašto je predbračno savjetovanje važno?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries