settings icon
share icon
Pitanje

Predbračni seks – zašto se kršćani tako snažno tome protive?

Odgovor


Predbračni seks uključuje bilo koju vrstu seksualnog kontakta prije stupanja u zakoniti bračni odnos. Postoje brojni razlozi zašto se Biblija i tradicionalno kršćanstvo tome protive. Bog je stvorio seks da se u njemu uživa u predanom bračnom odnosu jednog muškarca i jedne žene. Ukloniti ga iz tog konteksta znači izopačiti njegovu primjenu i ozbiljno ograničiti uživanje. Seksualni kontakt uključuje razinu intimnosti koja nije doživljena ni u jednom drugom ljudskom odnosu. Kad je Bog sjedinio Adama i Evu u braku, uspostavio je odnos „jednog tijela“. Postanak 2,24 nam govori da će muškarac napustiti svoju obitelj, pridružiti se svojoj ženi i postati s njom „jedno tijelo“.

Ova se ideja prenosi i u Novom zavjetu; vidimo to u Isusovim riječima u Mateju 19,5 i Marku 10,7. Pavao tu ideju razrađuje u 1. Korinćanima 6,12-20 u svojoj raspravi o Božjem gospodstvu nad našim tijelima, kao i nad našim dušama. Kaže da kad čovjek ima spolne odnose s prostitutkom, postaju „jedno tijelo“ (stih 16). Jasno je da su seksualni odnosi posebni. Postoji stupanj ranjivosti koji se doživljava u seksualnoj vezi i koji bi se trebao dogoditi samo unutar predane, povjerljive, bračne zajednice.

Općenito, postoje dva konteksta za predbračni seks. Postoji seksualni odnos „volimo se i predani smo jedno drugom, ali jednostavno ne želimo čekati da se vjenčamo“, a postoji i „neobavezni seks“. Prvo se često racionalizira idejom da će se par zasigurno vjenčati, stoga nema grijeha ako su sada u bračnom odnosu. Međutim, to pokazuje nestrpljenje i nepoštovanje prema sebi, kao i prema drugoj osobi. Uklanja posebnu prirodu odnosa iz njegova odgovarajućeg okvira, što će nagrizati ideju da okvir uopće postoji. Prihvatimo li takvo ponašanje, ubrzo ćemo svaki izvanbračni seks smatrati prihvatljivim. Reći našem budućem partneru da ih vrijedi čekati jača odnos i povećava razinu predanosti.

Neobavezni seks raširen je u mnogim društvima. Zapravo, ne postoji nešto poput „neobaveznog“ seksa zbog dubine intimnosti uključene u seksualni odnos. Sljedeća je analogija poučna. Zalijepimo li jedan predmet na drugi, prianjat će. Ako ga uklonimo, ostavit će za sobom malu količinu ostataka; što duže ostaje, ostavlja više ostataka. Ako uzmemo taj zalijepljeni predmet i zalijepimo ga na nekoliko mjesta, ostavit će tragove svugdje gdje ga zalijepimo i na kraju će izgubiti sposobnost da se bilo čega pridržava. To je slično onome što nam se događa kada se upuštamo u „neobavezni“ seks. Svaki put kad napustimo seksualni odnos, ostavljamo dio sebe iza toga. Što je odnos trajao duže, više ostavljamo iza sebe i gubimo više od sebe. Kako idemo od partnera do partnera, svaki put nastavljamo gubiti djelić sebe, i na kraju možemo izgubiti sposobnost stvaranja trajne seksualne veze. Seksualni odnos je toliko snažan i toliko intiman da u njega ne možemo ući neobavezno, koliko god to izgledalo lako.

Dakle, ima li nade? Kad se kršćanin upusti u predbračni seks ili kad onaj koji je izgubio djevičanstvo dođe Kristu, Duh Sveti će ga osvjedočiti o grijehu i zbog toga će žaliti. Međutim, važno je – čak i životno – zapamtiti da nema grijeha izvan dosega Isusove krvi. Ako priznamo, On će nam ne samo oprostiti, već nas i očistiti od „svake nepravednosti“ (1. Ivanova 1,9). Nadalje, osim oprosta (koje je samo po sebi slavno), Bog obnavlja. U Joelu 2,25 Bog govori Izraelu da će obnoviti godine koje su skakavci pojeli. Ovo nije izravno obećanje današnjim kršćanima, ali ukazuje na to da Bog ima obnoviteljski karakter. Predbračni seks je poput skakavca koji konzumira naš osjećaj za sebe, naše samopoštovanje i našu percepciju opraštanja. Ali Bog može obnoviti sve to. Biblija nam također govori da smo, kad dođemo Kristu, nova stvorenja (2. Korinćanima 5,17), dakle, Bog je ponovno stvorio onoga tko je stupio u predbračni seks prije obraćenja; staro je prošlo, novo je nastalo.

Konačno, znamo da se kao kršćani obnavljamo Duhom Svetim svaki dan kad hodamo s Isusom. Kološanima 3,10 nam govori da se naša nova osobnost obnavlja iz dana u dan po uzoru na svog Stvoritelja. Ne postoji grijeh bez nade. Moć evanđelja dostupna je svima koji se uzdaju u Isusa za oprost.


EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Predbračni seks – zašto se kršćani tako snažno tome protive?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries