settings icon
share icon
Pitanje

Što znači prebivati u Kristu?

Odgovor


„Prebivati" znači živjeti, nastaviti ili ostati; stoga prebivati u Kristu znači živjeti u Njemu ili ostati u Njemu. Kad se osoba spasi, opisuje se da je „u Kristu" (Rimljanima 8,1; 2. Korinćanima 5,17), sigurna u neprekidnom odnosu (Ivan 10,28-29). Dakle, prebivanje u Kristu nije posebna razina kršćanskog iskustva, dostupna samo nekolicini; to je pozicija svih istinskih vjernika. Razlika između onih koji prebivaju u Kristu i onih koji ne prebivaju u Kristu jest razlika između spašenih i nespašenih.

Prebivanje u Kristu uči se u 1. Ivanovoj 2,5-6, gdje je sinonim za „poznavanje" Krista (stihovi 2 i 3). Kasnije u istom poglavlju, Ivan izjednačava „ostanak" u Ocu i Sinu s obećanjem vječnoga života (stihovi 24 i 25). Biblijski, „prebivati u", „ostati u" i „poznavati" Krista su reference za jedno te isto: spasenje.

Izraz „prebivati u Kristu" prikazuje intimni, bliski odnos, a ne samo površno poznanstvo. U Ivanu 15,4-7, Isus govori svojim učenicima da je crpljenje života iz Njega neophodno, koristeći sliku mladica spojenih na trs: „Ostanite u meni, i ja u vama. Kao što mladica ne može donijeti plod sama od sebe ako ne ostane na trsu, tako ni vi ako ne ostanete u meni. Ja sam trs, vi mladice. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo ploda. Jer bez mene ne možete činiti ništa. Ako tko ne ostane u meni, baca se van kao mladica te usahne. I skupljaju ih i u oganj bacaju pa gore. Ako ostanete u meni i riječi moje ostanu u vama, iskat ćete što god hoćete, i bit će vam." Bez te vitalne sjedinjenosti s Kristom koje spasenje pruža, ne može biti života ni produktivnosti. Inače, Biblija govori o našem odnosu s Kristom kao odnosu tijela s glavom (Kološanima 1,18) – još jednom ključnom sjedinjenju.

Neki kažu da upozorenje iz Ivana 15,6 (mladice koje ne ostaju na trsu bacaju se i spaljuju) znači da su kršćani uvijek u opasnosti da izgube svoje spasenje. Drugim riječima, kažu da je moguće biti spašen, ali ne „ostati", te bismo u tom slučaju bili odbačeni. Ali to bi moglo biti istinito samo kad bi „prebivanje" bilo odvojeno od spasenja, odnoseći se na stanje prisnosti s Kristom, kojemu moramo težiti kako bismo postigli spasenje. Biblija je jasna da spasenje dolazi milošću i održava se milošću (Galaćanima 3,2-3). Također, ako bi mladica nekako mogla otpasti s trsa, što bi rezultiralo gubitkom spasenja, tada bi ostali, vrlo jasni stihovi Pisma bili u suprotnosti (vidi Ivan 10,27-30).

Najbolje je tumačiti metaforu Istinskog Trsa na ovaj način: Isus je istinski trs, naravno. Mladice koje „ostaju" u Njemu doista su spašene – one imaju stvarnu i vitalnu vezu sa Spasiteljem. Suhe grane koje u Njemu ne „ostaju" nespašeni su licemjeri koji su lažirali privrženost Trsu, ali nisu iz Njega crpili život. Na kraju će oni koji se pretvaraju biti viđeni kakvima jesu: paraziti koji nisu imali autentičnu privrženost Isusu. U jednom trenutku su se i Petar i Juda činili identičnim u njihovom hodu s Kristom. Ali Petar je bio vezan za Trs; Juda nije.

Ivan na ovaj način ponavlja načelo osušene grane: „Od nas [ljudi koji se sada suprotstavljaju Kristu] izađoše, ali ne bijahu od nas. Jer da su bili od nas, ostali bi s nama. Ali oni izađoše kako bi se očitovali da nisu svi od nas" (1. Ivanova 2,19).

Jedan od dokaza spasenja je ustrajnost ili trajno prebivanje u Kristu. Spašeni će nastaviti u hodu s Kristom (vidi Otkrivenje 2,26). Odnosno, oni će „prebivati" ili ostati u Njemu. Bog će dovršiti svoje djelo u njima (Filipljanima 1,6) i oni će donositi mnogo roda na slavu Božju (Ivan 15,5). Oni koji otpadnu, okrenu leđa Kristu ili ne uspiju ostati jednostavno pokazuju svoj nedostatak spasonosne vjere. Prebivanje nije ono što nas spašava, ali je jedan od znakova spasenja.

Dokazi prebivanja u Kristu (tj. dokazi da je čovjek istinski spašen, a ne samo da se pretvara) uključuju poslušnost Kristovim zapovijedima (Ivan 15,10; 1. Ivanova 3,24); slijeđenje Isusovog primjera (1. Ivanova 2,6); život bez kontinuiranog grijeha (1. Ivanova 3,6); i svijest o Božjoj prisutnosti u nečijem životu (1. Ivanova 4,13).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači prebivati u Kristu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries