settings icon
share icon
Pitanje

Što je Pravoslavna crkva i što vjeruju pravoslavni kršćani?

Odgovor


Pravoslavna crkva nije jedna crkva nego obitelj trinaest samoupravnih tijela, imenovanih narodom u kojemu su locirani (npr., Grčka pravoslavna crkva, Ruska pravoslavna crkva). Ujedinjeni su u svome razumijevanju sakramenata, doktrine, liturgije i crkvene vlasti, ali svi rukovode svojim poslovima.

Poglavar svake Pravoslavne crkve zove se patrijarhom ili metropolitom. Patrijarh Konstantinopola (Istanbul, Turska) smatra se ekumenskim ili općim patrijarhom. On je najbliži pandan Papi u Rimokatoličkoj crkvi. Za razliku od Pape, koji je poznat kao VICARIUS FILIUS DEI (vikar ili namjesnik Sina Božjega), konstantinopolski biskup poznat je kao PRIMUS INTER PARES (prvi među jednakima). On uživa posebnu čast, ali nema moć miješati se u dvanaest ostalih pravoslavnih zajednica.

Pravoslavna crkva tvrdi da je jedina prava Kristova crkva, i nastoji pronaći vezu između sebe sada pa sve unatrag do prvih apostola putem neprekinutog lanca apostolskog naslijeđa. Pravoslavni mislioci dovode u pitanje duhovni status rimokatolika i protestanata, a nekolicina ih i dalje drži hereticima. Međutim, poput katolika i protestanata, pravoslavci potvrđuju Trojstvo, Bibliju kao Božju riječ, Isusa kao Boga Sina i mnoge druge biblijske doktrine. Međutim, u doktrini su puno sličniji rimokatolicima nego protestantskim kršćanima.

Nažalost, doktrina o opravdanju vjerom doslovno je odsutna u povijesti i teologiji Pravoslavne crkve. Umjesto toga, Pravoslavlje naglašava theosis (doslovno, „deifikaciju”), postupan proces kojim kršćani postaju sve sličniji Kristu. Ono što mnogi u pravoslavnoj tradiciji ne shvaćaju jest to da je „deifikacija” progresivan rezultat spasenja, a ne uvjet spasenja. Ostale pravoslavne osebujnosti koje stoje u sukobu s Biblijom uključuju:

Jednak autoritet crkvene predaje i Svetoga pisma
Obeshrabrivanje pojedinaca od tumačenja Biblije odvojeno od predaje
Trajno Marijino djevičanstvo
Molitva za mrtve
Krštenje beba bez obzira na individualnu odgovornost i vjeru
Mogućnost primanja spasenja poslije smrti
Mogućnost gubljenja spasenja

Iako su iz Pravoslavne crkve izašli neki veliki glasovi Crkve, te iako postoje mnogi unutar Pravoslavne crkve koji imaju pravi, spasonosni odnos s Isusom Kristom, sama Pravoslavna crkva ne govori jasnom porukom koja bi se mogla uskladiti s biblijskim Kristovim evanđeljem. Poziv reformatora: „Samo pismo, samo vjera, samo milost i samo Krist“ nedostaje u Pravoslavnoj crkvi, a to je predragocjeno blago da bi se bez njega moglo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je Pravoslavna crkva i što vjeruju pravoslavni kršćani?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries