settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu sa sigurnošću znati da je moja ljutnja pravedni gnjev?

Odgovor


Sa sigurnošću možemo znati da je naša ljutnja ili gnjev pravedan kada je usmjeren prema onome što ljuti samoga Boga. Pravedna ljutnja i gnjev pravedni su izrazi kad se suočimo s grijehom. Dobri primjeri bi bili ljutnja zbog zlostavljanja djece, pornografije, rasizma, homoseksualnog čina, abortusa i slično.

Apostol Pavao daje jasno upozorenje onima koji ljute Boga: „A očita su djela tijela. To su: preljub, bludnost, nečistoća, razvratnost, idolopoklonstvo, vračanje, neprijateljstva, svađe, ljubomore, srdžbe, spletkarenja, razdori, krivovjerja, zavisti, ubojstva, pijanstva, pijanke i tome slično, za koja vam unaprijed kažem, kao što već i rekoh: oni koji takvo što čine, kraljevstva Božjega neće baštiniti" (Galaćanima 5,19-21). Isus je izrazio pravednu ljutnju zbog grijeha naroda (Marko 3,1-5; Matej 21,12-13; Luka 19,41-44). Ali Njegova je ljutnja bila usmjerena na grešno ponašanje i nepogrešivu nepravdu.

Međutim, također nas se uči da budemo oprezni u svojoj ljutnji i da ne sagriješimo. „Srdite se, ali ne griješite! Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom. I ne dajite mjesta đavlu" (Efežanima 4,26-27). Trebamo provjeriti svoj stav, kao i svoje motive prije nego što se naljutimo na druge. Pavao nam daje neke zdrave savjete o prikladnom pristupu: „Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu; jer pisano je: Moja je osveta, ja ću uzvratiti, govori Gospodin. Stoga: Ako je gladan neprijatelj tvoj, hrani ga; ako je žedan, poji ga. Jer to čineći, ugljevlje ognjeno zgrćeš na glavu njegovu. Ne daj zlu da te svlada, nego pobjeđuj zlo dobrim" (Rimljanima 12,19-21).

Jakov nam također daje dobre upute kad je riječ o pravednom gnjevu: „Zato, braćo moja ljubljena, neka svaki čovjek bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu. Jer srdžba čovjekova ne čini pravde Božje" (Jakovljeva 1,19-20). Apostol Petar ponavlja ovaj savjet posebno za ona vremena kada se suočavamo s ljudima koji su neprijateljski raspoloženi prema Bogu i onome što se tiče Boga: „Ali ako i trpite zbog pravednosti, blaženi ste! No nemojte se uplašiti njihova zastrašivanja i ne dajte se uznemiriti! Nego posvetite Gospodina Boga u srcima svojim; i budite uvijek spremni na odgovor svakomu koji od vas išće obrazloženje za nadu koja je u vama, ali s blagošću i strahom. Imajte dobru savjest, da se u onome u čemu vas ogovaraju kao zločince postide oni koji ozloglašuju vaše dobro življenje u Kristu. Ta bolje je trpjeti — ako je to volja Božja — čineći dobro nego čineći zlo" (1. Petrova 3,14-17).

Vjernici također mogu svoju ljutnju usmjeriti u konstruktivno djelovanje uključivanjem u kršćanske organizacije koje se bore protiv zlih utjecaja u društvu. Ključno je da, ako naš bijes rezultira dovođenjem drugih u odnos ljubavi i obnove s Bogom, to bude pravedni gnjev.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu sa sigurnošću znati da je moja ljutnja pravedni gnjev?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries