settings icon
share icon
Pitanje

Što je suština istinskog poznavanja Boga?

Odgovor


U svima nama postoji snažna želja da nas se poznaje, kao i da mi poznajemo druge. Što je još važnije, svi ljudi žele poznavati svog Stvoritelja, čak i ako ne ispovijedaju vjeru u Boga. Danas smo zatrpani reklamama koje obećavaju mnoge načine koji će zadovoljiti naše žudnje da znamo više, imamo više, budemo više. Međutim, isprazna obećanja koja dolaze od svijeta nikada neće zadovoljiti naše potrebe na način na koji to može spoznaja Boga. Isus je rekao: „A ovo je život vječni: da upoznaju tebe, jedinoga istinskog Boga, i koga si poslao – Isusa Krista.“ (Ivan 17,3).

Dakle, „što je suština istinskog poznavanja Boga?“. Prvo, imperativ je na razumijevanju da je čovjek, na svoj vlastiti način, nesposoban istinski poznavati Boga zbog čovjekove grešnosti. Biblija nam otkriva da smo svi grešni (Rimljanima 3) i da ne možemo doseći standard svetosti potreban za zajedništvo s Bogom. Također nam je rečeno da je posljedica za naše grijehe smrt (Rimljanima 6,23), te da ćemo bez Boga vječno propasti, osim ako prihvatimo i primimo obećanje Isusove žrtve na križu. Dakle, da bismo istinski spoznali Boga, prvo ga moramo primiti u naše živote. „A onima koji ga primiše podade moć da postanu djeca Božja: onima koji vjeruju u njegovo ime“ (Ivan 1,12). Kada je u pitanju poznavanje Boga, ništa nije važnije od razumijevanja ove istine. Isus je jasno dao do znanja da je On jedini put do neba i osobne spoznaje Boga: „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni“ (Ivan 14,6).

Ne postoji drugi uvjet da se započne ovaj put osim prihvaćanja i primanja obećanja koja su maloprije spomenuta. Isus je došao udahnuti život u nas nudeći sebe kao žrtvu kako nas naši grijesi ne bi sprječavali da spoznamo Boga. Jednom kada primimo ovu istinu, možemo započeti put osobnog poznavanja Boga. Jedan od sastavnih dijelova na ovome putu jest razumijevanje da je Biblija Božja Riječ i Njegova objava samog sebe, Njegovih obećanja, Njegove volje. U suštini, Biblija je ljubavno pismo koje je nama napisao Bog pun ljubavi, koji nas je stvorio da bismo ga poznavali na prisan način. Koji je bolji način da naučimo o našem Stvoritelju od toga da uronimo u Njegovu Riječ, koja nam je otkrivena upravo iz tog razloga? I važno je nastaviti taj proces tijekom cijelog puta. Pavao piše Timoteju: „Ti, naprotiv, ostani u onome u čemu si poučen i čemu si vjeru dao, svjestan od koga si sve poučen i da od malena poznaješ Sveta pisma koja su vrsna učiniti te mudrim tebi na spasenje po vjeri, vjeri u Kristu Isusu. Sve Pismo, bogoduho, korisno je za poučavanje, uvjeravanje, popravljanje, odgajanje u pravednosti“ (2. Timoteju 3,14-16).

Konačno, istinsko poznavanje Boga uključuje našu predanost da ćemo slušati ono što čitamo u Bibliji. Uostalom, stvoreni smo da činimo dobra djela (Efežanima 2,10) kako bismo bili dio Božjeg plana u daljnjem otkrivanju Njega svijetu. Nosimo odgovornost da živimo samu vjeru koja je potrebna da bismo poznavali Boga. Mi smo sol i svjetlo na ovom svijetu (Matej 5,13-14), osmišljeni kako bismo svijetu donosili Božji miomiris, te služili kao sjajna svjetla usred tame. Ne samo da moramo čitati i razumjeti Božju Riječ, moramo je poslušno primjenjivati i ostati vjerni (Hebrejima 12). Sam Isus je rekao da je najvažnije ljubiti Boga sa svim što jesmo i ljubiti bližnjega kao sebe samog (Matej 22). Ovu je zapovijed nemoguće držati bez predanosti u čitanju i primjeni Njegove istine koja je otkrivena u Njegovoj Riječi.

To je suština istinskog poznavanja Boga. Naravno, naši će životi uključivati mnogo više, kao što su predanost molitvi, vjernost, zajedništvo i slavljenje. Ali ovo će samo slijediti nakon što smo donijeli odluku da primamo Isusa i Njegova obećanja u naše živote, te prihvaćamo da mi, na svoj vlastiti način, ne možemo istinski poznavati Boga. Tada naši životi mogu biti ispunjeni Bogom, te možemo iskusiti spoznaju Boga na intiman i osoban način.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je suština istinskog poznavanja Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries