settings icon
share icon
Pitanje

Poznavanje Isusa naspram znanja o Isusu – koja je razlika?

Odgovor


Fan stranice i magazini pomažu nam odgovoriti na ovo pitanje. Obožavatelji filmskih, TV, glazbenih ili sportskih zvijezda troše novac i vrijeme prikupljajući informacije, fotografije i sitnice o svojim omiljenim zvijezdama. Nakon proučavanja takvog materijala, fanovi se osjećaju kao da stvarno poznaju svoje heroje. No poznaju li? Možda znaju određene činjenice o svom odabranom heroju. Možda mogu navesti datum rođenja, omiljenu boju i kućne ljubimce iz djetinjstva, ali kad bi se susreli s tom osobom licem u lice, što bi heroj rekao? Poznaje li obožavatelj doista heroja?

Isus je odgovorio na ovo pitanje u Mateju 7,21-23: „Neće svaki onaj koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine’, ući u kraljevstvo nebesko, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je u nebu. Mnogi će mi u onaj dan reći: ‘Gospodine, Gospodine, nismo li mi u tvoje ime prorokovali? i u tvoje ime zloduhe izgonili? i u tvoje ime mnoga čudesna djela činili?’ Tada ću im otvoreno reći: ‘Nikada vas nisam poznavao: Idite od mene, vi koji činite bezakonje.’“ Bilo je ljudi u Isusovo vrijeme koji su mislili da su Njegovi prijatelji jer su poznavali Zakon, postavljali stroga pravila za sebe (i za druge) i slušali Njegovo učenje. Slijedili su ga, pljeskali čudima i svidjelo im se nešto od onoga što je rekao. No Isus ih naziva „zlotvorima“ i kaže: „Nikad vas nisam poznavao.“

Danas postoje tisuće onih koji znaju za Isusa – to jest, znaju neke činjenice o Njemu, možda su zapamtili neke biblijske stihove, a moguće i da posjećuju crkvu. Ali nikada nisu dopustili da činjenice postanu njihova osobna stvarnost. Drže znanje u svojim glavama ne dopuštajući istini da prodre u njihova srca. Isus je objasnio problem: „Ovaj mi narod pristupa svojim ustima i usnama me časti, ali im je srce daleko od mene. Ali uzalud me štuju naučavajući kao nauke zapovijedi ljudske“ (Matej 15,8-9; Marko 7,6).

Lako se može zamijeniti religiju za pravi odnos s Isusom. Često mislimo da, ako radimo „kršćanske stvari“, to je sve što se računa. Možemo cijeniti činjenice o Isusovoj smrti i uskrsnuću, ali sve dok ga ne učinimo svojim Gospodinom, činjenice nam ne služe (Ivan 3,16-18; Djela 10,43; Rimljanima 10,9). Postoji razlika između intelektualnog pristanka i spasonosne vjere. Poznavanje Isusa znači da smo prihvatili Njegovu žrtvu u naše ime (2. Korinćanima 5,21). Molimo ga da bude Gospodar naših života (Ivan 1,12; Djela 2,21). Poistovjećujemo se s Njim u Njegovoj smrti i smatramo da je stara osoba umrla s Njim (Kološanima 3,3; Rimljanima 6,2.5; Galaćanima 6,14; 2,20). Prihvaćamo Njegovo oproštenje i očišćenje od grijeha i nastojimo ga upoznati u intimnom zajedništvu po Njegovom Svetom Duhu (Ivan 17,3; Filipljanima 3,10; 1. Ivanova 2,27).

Kada se pokajemo za svoj grijeh i predamo mu svoje živote, Isus nam daje Duha Svetoga (Djela 2,38; Ivan 14,26; 16,13). Duh Sveti dolazi živjeti u nama, mijenjajući nas zauvijek (1. Korinćanima 6,19; 1. Ivanova 3,9). Činjenice koje znamo o Isusu oživljavaju dok ga osobno upoznajemo. Recimo da ste pročitali da vaša omiljena filmska zvijezda ima zelene oči i rupicu na bradi. Te su osobine samo činjenice na papiru dok je ne sretnete licem u lice. Onda odjednom te zelene oči gledaju u vas, a rupica joj izvire do brade kad se nasmiješi. Priča vam o svom danu, svojim strahovima i svojim unutarnjim mislima. Možda se sjećate da ste te činjenice već čuli, ali sada ih doživljavate. Znali ste za osobu prije, ali sada ju poznajete. Apstraktno je postalo konkretno. Sve ono za što ste mislili da znate počinje imati smisla kada uđete u odnos.

Isus je Osoba. Upoznati ga znači ući u odnos. Najveća zapovijed glasi: „Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim“ (Matej 22,37; Marko 12,30; Luka 10,27). Teško je voljeti nekoga koga ne poznaješ. Voljeti Boga počinje predajom Njegovom planu za vaš život. To je ono što znači učiniti ga Gospodinom (Matej 6,33; Rimljanima 10,9-10; Psalam 16,8). Božja priroda je toliko golema i složena da nijedno ljudsko biće ne može u potpunosti znati sve što se može znati o Njemu. Ali život je stalna potraga za Njim, učenje više o Njemu i uživanje u Njegovom zajedništvu (Jeremija 29,13; Filipljanima 3,8).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Poznavanje Isusa naspram znanja o Isusu – koja je razlika?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries