settings icon
share icon
Pitanje

Što su poznati duhovi ili duhovi predaka?

Odgovor


Riječ poznati prijevod je latinske riječi familiaris, koja označava „kućnog slugu“, a izražava ideju prema kojoj zazivači imaju duhove koji su poput slugu spremni slušati njihove zapovijedi. Oni koji pokušavaju stupiti u kontakt s mrtvima, čak i danas, obično imaju neku vrstu duha vodiča koji komunicira s njima. To su poznati duhovi ili duhovi predaka.

Levitski zakonik 19:31; 20:6, 27 i Ponovljeni zakon 18:9-14 govore o „zazivačima duhova i vračarima“ i zabranjuju obraćanje njima za savjet, jer su oni gnusoba Gospodinu. Zazivač duhova ili medij je osoba koja se ponaša kao veza koja navodno može kontaktirati ili komunicirati s mrtvima u ime živih. U stvarnosti, mediji kontaktiraju demone koji ih potom uvjeravaju da su „poznati“ ili duhovi predaka, i da im se zato može vjerovati. U Izraelu su prakse vezane uz medije i duhove predaka bile zabranjivane, a kazna za prakticiranje zazivanja duhova bila je smrt.

Poznati duhovi ili duhovi predaka i duhovni vodiči nalaze se pod nadzorom svoga gospodara, Sotone. Oni utječu na ljude u nadi da će širiti laži i prijevaru kako bi osujetili Božje kraljevstvo. Svjesno otvaranje djelovanju demona je zlo: „Neka se kod tebe ne nađe nitko tko bi kroz oganj gonio svoga sina ili svoju kćer; tko bi se bavio gatanjem, čaranjem, vračanjem i čarobnjaštvom; nitko tko bi bajao, zazivao duhove i duše predaka ili se obraćao na pokojnike. Jer, tko god takvo što čini, gadi se Jahvi“ (Ponovljeni zakon 18:10-12a).

Neki načini na koje demoni ili „poznati duhovi“ mogu zadobiti ulaz u čovjekov život su gatanje, transcendentalna meditacija, vizualizacija, prizivanje duhova, vračanje, droge i alkohol. Sve su to aktivnosti koje su vjernici pozvani izbjegavati. Umjesto toga, trebamo se ispunjavati Duhom Svetim, ljubavlju, radošću i puninom života koji dolazi od Isusa Krista. Trebamo biti na oprezu, „jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv Poglavarstava, protiv Vlasti, protiv Vrhovnikâ ovoga mračnog svijeta: protiv zlih duhova koji borave u nebeskim prostorima.“ (Efežanima 6:12).
EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što su poznati duhovi ili duhovi predaka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries