settings icon
share icon
Pitanje

Što je povijesni premilenijalizam?

Odgovor


Povijesni premilenijalizam i dispenzacijski premilenijalizam dva su različita sustava eshatologije. Evo nekoliko primjera razlika između to dvoje:

• Povijesni premilenijalizam podučava da starozavjetna proročanstava predviđaju crkvu, dok dispenzacionalizam uči da starozavjetni proroci teško, ako uopće, spominju crkvu.

• Povijesni premilenijalizam uči da se današnje doba milosti predviđa u Starom zavjetu. Dispenzacionalizam kaže da se ovo doba ne predviđa u Starom zavjetu i da je stoga „velika parenteza" u povijesti uvedena jer su Židovi odbacili kraljevstvo.

• Povijesni premilenijalizam podučava tisućljeće nakon drugog Kristova dolaska, ali se ne bavi mnogo klasificiranjem drugih epoha povijesti. Dispenzionalizam obično podučava sedam podjela vremena. Sadašnje doba je šesto kao dispenzacija; posljednje će biti tisućljetno doba nakon drugog dolaska.

• Povijesni premilenijalizam je postribulacijski; dispenzacijski premilenijalizam obično obuhvaća pretribulacijski pogled.

Premilenijalni pogled na posljednja vremena napreduje stoga na dva različita načina: povijesni premilenijalizam i dispenzacijski premilenijalizam. Biblija sadrži mnoga proročanstva o budućnosti, uz Novi zavjet koji opširno govori o Isusovu povratku na zemlju. Matej 24, veći dio knjige Otkrivenja i 1. Solunjanima 4,16-18 istaknutije su reference na drugi dolazak.

Povijesni premilenijalizam držala je velika većina kršćana tijekom prva tri stoljeća kršćanskog doba. Mnogi crkveni oci poput Ireneja, Papija, Justina Mučenika, Tertulijana, Hipolita i drugih podučavali su da će nakon Kristova povratka na zemlji postojati vidljivo Božje kraljevstvo. Povijesni premilenijalizam učio je da će se Antikrist pojaviti na zemlji i da će započeti sedmogodišnja nevolja. Uslijedit će uzeće, a onda će se Isus i Njegova crkva vratiti na zemlju i vladati tisuću godina. Vjernici će provesti vječnost u Novom Jeruzalemu.

Kada je kršćanstvo u četvrtom stoljeću postalo službena religija Rima, mnogo toga se počelo mijenjati, uključujući prihvaćanje povijesnog premilenijalizma. Amilenijalizam je ubrzo postao prevladavajuća doktrina Rimokatoličke crkve.

Jedan od najutjecajnijih povijesnih premilenijalista bio je George Eldon Ladd, evangelički novozavjetni stručnjak i profesor novozavjetne egzegeze i teologije u Fullerovoj teološkoj školi. Zahvaljujući Laddovom djelu, povijesni premilenijalizam stekao je akademsko poštovanje i popularnost među evangeličkim i reformiranim teolozima dvadesetog stoljeća. Ostali poznati povijesni premilenijalisti još su Walter Martin; John Warwick Montgomery; J. Barton Payne; Henry Alford, istaknuti grčki stručnjak; i Theodor Zahn, njemački novozavjetni stručnjak.

Povijesni premilenijalizam jedan je sustav eshatologije koji ima podršku u protestantskoj zajednici. Općenito, sva premilenijalistička uvjerenja podučavaju da nakon nevolje slijedi 1.000 godina mira kada će svi živjeti pod Kristovom vlašću. Nakon toga, u kratkoj, posljednjoj bitci Sotona će biti trajno poražen. Smještanje uzeća u odnosu na ostale događaje jedna je od glavnih razlika između povijesnog premilenijalizma i premilenijalističkog dispenzacionalizma.

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Što je povijesni premilenijalizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries