Kako mogu povećati svoju vjeru?


Pitanje: Kako mogu povećati svoju vjeru?

Odgovor:
Svi kršćani žele ili trebaju željeti da povećaju svoju vjeru. No oni koji su predali svoj život Kristu shvaćaju da uspjeh ne dolazi iz naših vlastitih ljudskih pokušaja; konstantno padamo. Prva Korinćanima 4,7 nas podsjeća: „Jer tko tebe čini drukčijim? Što li imaš što nisi primio? A ako si i primio, što se hvastaš kao da nisi primio?" Bez Boga smo prepušteni vlastitim resursima u borbi s ponosom, tvrdoglavošću, ravnodušnošću, bezosjećajnošću i neuspjehom. Jedini na koga možemo računati tko nas apsolutno neće iznevjeriti jest Bog (Hebrejima 13,5).

Početak našeg puta vjere s Bogom zahtijeva da se uronimo u Njegovu Riječ (Rimljanima 10,17; 1. Petrova 2,2). Moramo učiti o Njegovoj ljubavi, pravednosti, milosrđu i Njegovom planu. Moramo uspostaviti odnos s Njime kako bismo ga osobno upoznali po Njegovom Sinu Isusu Kristu (Ivan 17,3). Trebamo ga tražiti da nam se otkriva i da nas mijenja. Biblija obećava da ćemo pronaći Boga ako ga tražimo (Matej 7,7). A ako mu dopustimo, preobrazit će nas u nove ljude koji mogu spoznati Njegovu volju (Rimljanima 12,2). Moramo biti spremni umrijeti našoj staroj naravi te napustiti ponos i sebičnost koji su nas tako dugo držali daleko od Njega. Dok nas Bog mijenja, učimo se razvijati plod koji dolazi od Duha Svetoga, koji prebiva u svim kršćanima (Galaćanima 5,22-23; Ivan 14,17). Dok hodamo u Duhu, dopuštajući mu da kontrolira naše živote, počinjemo se pouzdavati u Njega. „Tako u njemu živite, ukorijenjeni i nadograđivani na njemu i učvršćivani u vjeri, kako ste poučeni, te obilujući njome sa zahvalnošću" (Kološanima 2,7).

Kako naše pouzdanje u Boga raste, moramo naučiti iskoračiti iz vjere, izlazeći iz svoje zone komfora, i riskirati. Ako vjerujemo da će nas Bog održati za taj dan, možemo biti slobodni vršiti Njegovu volju bez obzira na posljedice. Kad god se suočavamo s iskušenjima, Bog će uvijek pružiti izlaz kako bismo ih nadvladali (1. Korinćanima 10,13). Moramo potražiti taj izlaz i slaviti Boga kada ga pronađemo. Prva Petrova 1,7 kaže da će koristiti kušnje za testiranje naše vjere i ojača nas kao kršćane; primit ćemo mnogo časti ako uspijemo snažno stajati i ne poljuljati se. „Dakle, vjera dolazi od poruke, a poruka po riječi Božjoj" (Rimljanima 10,17).

English


Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu
Kako mogu povećati svoju vjeru?

Saznajte kako ...

provesti vječnost s Bogomprimiti oprost od Boga