settings icon
share icon
Pitanje

Što znači pouzdati se u Isusa?

Odgovor


Izraz „pouzdanje u Isusa“ ima višeslojno značenje. U jednom smislu, pouzdati se u Isusa znači vjerovati u Njega za spasenje (Ivan 3,16). Vjerujemo tko je On – Bog u ljudskom obličju – i vjerujemo u Njega kao Spasitelja. I vjerujemo u ono što je učinio – da je umro za naše grijehe i uskrsnuo od mrtvih. Budući da se ne možemo spasiti od grijeha i smrti (Rimljanima 3,10-20), vjerujemo da će nas Isus spasiti (Ivan 11,25). Ne možemo primiti vječni život i živjeti vječno u Božjoj prisutnosti sve dok se ne pouzdamo u Isusa kao Spasitelja i prihvatimo Njegovo oproštenje (Efežanima 1,7).

Nakon spasenja, pouzdati se u Isusa znači predati mu se ili se u potpunosti posvetiti. Kada smo nanovo rođeni, postajemo sljedbenici Isusa Krista. Kao Njegovi sljedbenici, mi imamo potpuno povjerenje u Njega i Njegovu Riječ. Pouzdati se u Isusa znači vjerovati svemu što je rekao i prihvatiti Njegovu Riječ kao istinu: „Reče tada Isus Židovima koji su mu povjerovali: 'Ako ostanete u mojoj riječi, uistinu ste moji učenici; i upoznat ćete istinu i istina će vas osloboditi'“ (Ivan 8,31-32). Što više poznajemo Isusove riječi i držimo ih se, to ćemo mu više biti poslušni i naše će povjerenje u Njega rasti dok kušamo slobodu u Kristu.

Vjerodostojno obećanje koje nam je Isus dao u svojoj Riječi bilo je da ćemo doći k Njemu i pronaći odmor: „Dođite k meni svi koji ste izmučeni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe i učite od mene, jer ja sam krotak i ponizan u srcu, i naći ćete spokoj svojim dušama. Jer jaram je moj blag i breme je moje lako“ (Matej 11,28-30). Jaram je drvena orma kojom se spajaju vratovi dviju teglećih životinja. Zvijeri zajedno mogu učinkovitije vući težak teret. U vrijeme kada je Isus izgovorio ove riječi, farmeri su često spajali mladu, neiskusnu, ali snažnu životinju sa starijom, slabijom, ali iskusnom životinjom. Mlađa bi životinja učila od iskusnije, a starija bi imala koristi od snage mlađe da joj pomogne nositi teret.

Odmor, još jedan način izražavanja pouzdanja, stanje je oslanjanja na Isusa za snagu i učenja od Njega. On dijeli teret dok putujemo zajedno. Kada smo umorni i preopterećeni, možemo doći uz Isusa i pronaći odmor za svoju dušu. Na taj se način pouzdajemo u Isusa, oslanjajući se na Njega za sve u svom životu, osobito kada smo umorni i opterećeni. Isus je vjernikov subotnji počinak (Hebrejima 4,1-11).

Isus razumije naše slabosti i zna da ćemo se teško pouzdati u Njega. Zato Pismo kaže: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego neka se u svemu molitvom i iskanjem sa zahvaljivanjem obznanjuju vaše molbe Bogu; i mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će vaša srca i misli u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6-7). Kada svoja tjeskobna srca nosimo Bogu u molitvi, On nam nudi mir. Njegova prisutnost je mir. Odlomak ne kaže da će nam uvijek dati ono što tražimo, ali obećava mir koji će čuvati naša srca i umove. Pouzdati se u Isusa znači doći k Njemu i vjerovati da ima dobre i pouzdane planove za naše živote i našu budućnost. Ne moramo se brinuti za sutra. Kada se pouzdamo u Isusa, On izlijeva svoj mir na nas.

Naše pouzdanje u Isusa raste kroz iskustvo (2. Korinćanima 1,10) dok gledamo kako Bog radi sve u našim životima – i dobro i loše – za svoju svrhu (Rimljanima 8,28). Isus želi da živimo po vjeri u Njega (2. Korinćanima 5,7; Galaćanima 2,20) i tako kršćanski život postaje poligon za testiranje i vježbanje u pouzdanju: „Potpunom radošću smatrajte, braćo moja, kada upadnete u razne kušnje znajući to da kušanje vaše vjere stvara postojanost. Ali neka postojanost bude na djelu savršena da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka“ (Jakovljeva 1,2-4).

Isus je rekao: „Neka se ne uznemiruje srce vaše: vjerujte u Boga i u mene vjerujte“ (Ivan 14,1). Možda znamo da nas Isus voli i obećava da će uvijek biti s nama (Matej 28,20), ali ga ne možemo vidjeti, a tijekom nevolja mogu se uvući sumnja i strah i otežati primjenu tog znanja. Petar nas ohrabruje da se možemo pouzdati u Isusa čak i kada ga ne možemo vidjeti: „U tome se silno radujete, premda se sada, ako treba, morate malo i žalostiti u raznim kušnjama; da se prokušanost vaše vjere, mnogo dragocjenije od zlata koje propada, iako se vatrom kuša, nađe na hvalu, čast i slavu za dolaska Isusa Krista: koga ljubite, premda ga niste vidjeli; u koga, iako ga još ne gledate, vjerujete; radujete se radošću neizrecivom i proslavljenom“ (1. Petrova 1,6-8).

Iako ne možemo vidjeti Isusa našim fizičkim očima, Duh Sveti nam omogućuje da vidimo Isusa očima našeg srca (Efežanima 1,18-20). U konačnici, naša nemogućnost da fizički vidimo Isusa čini naše pouzdanje u Njega još sigurnijim. Zato je Isus rekao: „Blagoslovljeni su oni koji ne vidješe, a ipak povjerovaše“ (Ivan 20,29).

Apostol Pavao je opisao što za vjernika znači pouzdati se u Isusa: „Jer nam malenkost naše nevolje, koja je samo trenutačna, donosi mnogo obilnije i vječno breme slave, budući da mi ne gledamo na ovo vidljivo, nego na ono nevidljivo: jer ovo vidljivo je privremeno, a ono nevidljivo je vječno“ (2. Korinćanima 4,17-18).

Isus nas uči da mu vjerujemo u svemu u svakom trenutku svim srcem (Izreke 3,5-6) kako bi naša vjera postala nepokolebljiva: „Uzdajte se u GOSPODINA zauvijek, jer u GOSPODINU JAHVI snaga je vječna“ (Izaija 26,4). Kako se više učimo pouzdati u Isusa, više se poistovjećujemo s psalmistovim opisom vjernika koji počiva u Božjem naručju: „Uistinu sam se smirio i utihnuo kao dijete odučeno od svoje majke; duša moja je kao dijete odučeno“ (Psalam 131,2).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači pouzdati se u Isusa?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries