settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu naučiti pouzdati se u Boga?

Odgovor


Ne možemo vjerovati nekome koga ne poznajemo, i to je tajna učenja pouzdavanja u Boga. Kada netko kaže: „Vjeruj mi“, imamo jednu od dvije reakcije. Ili možemo reći: „Da, vjerovat ću ti“ ili možemo reći: „Zašto bih ti vjerovao/la?“ U Božjem slučaju, pouzdanje u Njega prirodno slijedi kada razumijemo zašto bismo to trebali.

Glavni razlog zašto se trebamo pouzdati u Boga jest taj da je On dostojan našeg pouzdanja. Za razliku od ljudi, On nikada ne laže i nikada ne krši svoja obećanja. „Bog nije čovjek da bi slagao ni sin čovječji da bi zažalio. Što rekne, zar ne učini? I što kaže, zar ne izvrši?“ (Brojevi 23,19 VB; Psalam 89,34). Za razliku od ljudi, On ima moć provesti ono što planira i smjera. Izaija 14,24 nam govori: „Zakleo se GOSPOD Nad Vojskama govoreći: 'Doista, kako sam zamislio, tako će i biti; i što sam naumio, to će se ostvariti'“ (VB). Nadalje, Njegovi planovi su savršeni, sveti i pravedni, i On sve zajedno djeluje na dobro onima koji ga ljube i koji su pozvani po njegovoj nakani (Rimljanima 8,28). Ako nastojimo upoznati Boga kroz Njegovu Riječ, vidjet ćemo da je dostojan našeg pouzdanja, i naše pouzdanje u Njega svakodnevno će rasti. Poznavati ga znači pouzdati se u Njega.

Možemo se naučiti pouzdati u Boga kada vidimo kako se pokazao vjernim u našem životu i životima drugih. U 1. Kraljevima 8,56 čitamo: „Blagoslovljen bio GOSPOD, koji je puku svojemu Izraelu dao počinka, prema svemu što je obrekao. Nije propala nijedna riječ od svih njegovih dobrih obećanja što ih je obrekao preko sluge svojega Mojsija“ (VB). Zapis o Božjim obećanjima, kao i zapis o njihovom ispunjenju, upravo se nalazi u Njegovoj Riječi kako bi svi vidjeli. Povijesni dokumenti potvrđuju te događaje i govore o Božjoj vjernosti svome narodu. Svaki kršćanin može dati osobno svjedočanstvo o Božjoj vjernosti budući da vidimo Njegovo djelo u našim životima, ispunjena obećanja da će spasiti naše duše i koristiti nas za svoju svrhu (Efežanima 2,8-10) i utješiti nas mirom koji nadilazi svaki razum dok trčimo u boj koji je pripremio za nas (Filipljanima 4,6-7; Hebrejima 12,1). Što više doživljavamo Njegovu milost, vjernost i dobrotu, više mu vjerujemo (Psalam 100,5; Izaija 25,1).

Treći razlog zašto se pouzdati u Boga jest taj da stvarno nemamo nikakvu razumnu alternativu. Trebamo li se pouzdati u sebe ili druge koji su grešni, nepredvidivi, nepouzdani, imaju ograničenu mudrost i koji često čine loše izbore i odluke vođene emocijama? Ili da se pouzdamo u Boga koji ima svu mudrost, koji je sveznajući, svemoćni, milostiv, milosrdan, pun ljubavi i ima dobre namjere za nas? Izbor bi trebao biti očigledan, ali posrćemo u pouzdanju u Boga zato što ga ne poznajemo. Kao što je već navedeno, ne možemo se nadati pouzdanju u nekoga tko nam je u biti stranac, ali to se lako da ispraviti. Bog nije učinio teškim da ga se pronađe ili upozna. Sve što trebamo znati o Bogu, milostivo nam je učinio dostupnim u Bibliji, svojoj svetoj Riječi za svoj narod. Poznavati Boga znači pouzdati se u Njega.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu naučiti pouzdati se u Boga?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries