settings icon
share icon
Pitanje

Je li potpuno posvećenje/bezgrešno savršenstvo moguće u ovom životu?

Odgovor


Efežanima 4,13 kaže da su duhovni darovi dani za izgradnju tijela Kristovog „dok svi ne dospijemo do jedinstva vjere i spoznaje Sina Božjega, do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove“ (VB). Budući da neki prijevodi kažu da ćemo postati „savršeni“ (umjesto „zreli“), neki ljudi pogrešno misle da u ovom životu možemo dosegnuti bezgrešno savršenstvo. Biblija uči da ćemo se dok god smo u tijelu boriti s grešnom naravi (vidi Rimljanima 7,14-24). Nitko od nas neće biti „savršen“ (bezgrešan) dok ne dođemo u nebo.

Grčka riječ koja se u Efežanima 4,13 ponegdje prevodi „zreli“ jest teleios (tel’-i-os). Koristi se u cijelom Novom zavjetu, a znači „savršeni“, „potpuni“, „punog rasta“ i „zreli“. Ono što Efežanima 4,13 uči jest da što više rastemo u Kristu, bit ćemo snažniji i više ujedinjeni kao Crkva. Stih ne uči da ćemo prestati griješiti.

Još jedan stih koji ponekad izaziva konfuziju jest Kološanima 1,28, koji u nekim prijevodima kaže da Pavao želi „svakoga čovjeka privesti savršenstvu u Kristu Isusu“ (VB). U Kološanima 4,12, Pavao također moli „da se održimo savršeni i ispunjeni u svoj volji Božjoj“ (VB). U oba stiha, riječ savršeni bi trebalo prevoditi kao „zreli“ ili „odrasli“, a ne „savršeni“ u smislu da smo bez grijeha.

Kao ljudska bića pod prokletstvom smo Adama u ovom svijetu. Bez obzira koliko se trudili, i dalje ćemo griješiti protiv Boga. Apostol Pavao je ukorio Petra za iskazivanje pristranosti (Galaćanima 2,11-13). Kasnije u njegovoj službi, Pavao sebe naziva najvećim grešnikom (1. Timoteju 1,15). I Petar, i Jakov, i Ivan, i Pavao priznaju da su nesavršeni. Kako onda možemo vi ili ja tvrditi nešto drugačije?

Pravo savršenstvo neće doći sve do uznesenja Crkve, kada ćemo biti poneseni i susresti se s Isusom u zraku (1. Solunjanima 4,17). Tada ćemo dobiti novo tijelo (Filipljanima 3,20-21; 1. Korinćanima 15,54). Pojavit ćemo se pred Kristovim sudištem (2. Korinćanima 5,10) kada će naša djela biti suđena i nagrađena (1. Korinćanima 3,9-15). Nakon toga ćemo živjeti vječno i vladati s Kristom kao bezgrešno savršeni.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Je li potpuno posvećenje/bezgrešno savršenstvo moguće u ovom životu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries