settings icon
share icon
Pitanje

Što znači biti posvećen?

Odgovor


Biti posvećen znači biti „odvojen". Sinonimi za „posvećen" su svet, predan i posvećen. Biblija govori o onome što je „posvećeno", kao što su planina Sinaj (Izlazak 19,23) i darovi za Hram (Matej 23,17); dani, poput subote (Izlazak 20,8); imena, poput Božjeg (Matej 6,9); i ljudi, poput Izraelaca (Levitski zakonik 20,7-8) i kršćana (Efežanima 5,26).

Da bi nešto bilo posvećeno znači biti izdvojeno za posebnu primjenu. Sinaj je bio odvojen od svih ostalih planina zbog davanja Zakona. Hram u Jeruzalemu bio je odvojen od svih ostalih mjesta za štovanje jedinog istinskog Boga: „Jer sada sam izabrao i posvetio ovaj Dom da tu bude ime moje dovijeka; i ovdje će u sve dane biti oči moje i srce moje" (2. Ljetopisa 7,16).

Stvari koje su posvećene rezervirane su za Božje svrhe i ne bi se trebale koristiti za svakodnevne zadatke. Kada je pao Babilon, kralj Belšacar „zapovjedi da donesu zlatne i srebrne posude… iz Hrama u Jeruzalemu, pa da piju iz njih kralj i odličnici njegovi, njegove žene i inoče njegove" (Danijel 5,2). Bio je to jedan od posljednjih Belšacarovih djela, jer su ga te noći ubili Perzijanci u invaziji. Božje je ime „sveto" (Luka 11,2), a svaka lakomislena ili nepristojna primjena Njegovog imena je skrnavljenje.

Isus je o sebi govorio da je posvećen u Ivanu 17,19; drugim riječima, On je svet i „odvojen" od grijeha. Njegovi sljedbenici trebaju se na sličan način odvojiti od grijeha i za Božju primjenu (vidi 1. Petrova 1,16).

Ljudi koji su posvećeni su nanovorođeni i stoga su dio Božje obitelji (Hebrejima 2,11). Rezervirani su za Božju upotrebu. Poznaju djelo „posvećenja Duha" u svom životu (1. Petrova 1,2). Razumiju da su „pozvani da budu sveti" (1. Korinćanima 1,2).

Biti posvećen znači da Bog djeluje u našem životu. Prema starozavjetnom Zakonu bila je potrebna žrtvena krv kako bi se stvari odvojile za Boga: „I gotovo sve se po Zakonu krvlju čisti…" (Hebrejima 9,22). Krv se poškropila na namještaj tabernakula, svećeničku odjeću i ljude. Ništa se nije smatralo posvećenim dok nije došlo u kontakt s krvlju. Ovo je bila slika duhovne primjene Kristove krvi za naše spasenje – „poškropljenje krvlju Isusa Krista" (1. Petrova 1,2). Baš kao što je stari hram bio posvećen za Božju upotrebu, naša tijela, hramovi Duha Svetoga, odvojena su u Božje svete svrhe (1. Korinćanima 6,19).

Biti posvećen znači da Božja Riječ utječe na nas. Bog nas „kroz riječ" čisti i čini svetima (Efežanima 5,26; Ivan 17,17).

Bog nas grešnike poziva da mu dođemo „takvi kakvi jesmo" i primimo Njegovu milost i oprost. Kad smo spašeni, Duh Sveti započinje svoje predivno djelo pretvarajući nas u Kristovu sliku i priliku. Biti posvećen znači da nas Bog previše voli da bi nas ostavio da ostanemo isti.

Apostolova molitva za sve vjernike posvuda glasi: „A sȃm Bog mira neka vas posvema posveti. I cijelo vaše biće — duh i duša i tijelo — neka se besprijekorno sačuva o dolasku Gospodina našega Isusa Krista" (1. Solunjanima 5,23).

English



Vratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što znači biti posvećen?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries