settings icon
share icon
Pitanje

Postoji li Sotona?

Odgovor


Biblija nas izričito obavještava da Sotona postoji. Između ostalog se opisuje kao čovjekov neprijatelj (Postanak 3,15), otac laži (Ivan 8,44b) i optužitelj (Otkrivenje 12,10). Sam naziv „Sotona" znači „protivnik". Izaija 14,12-17 objašnjava da je Sotona izvorno bio anđeosko biće, ali odlučio je poželjeti čast i štovanje iznad Boga i zbačen je s neba (vidi Ezekiel 28,11-17).

Otkako je zbačen s neba (zajedno s anđelima koji su se odlučili pobuniti s njime), Sotoni je postala svrha da se suprotstavlja Bogu i povede ljude na zemlji u pobunu. Sotona ima određeni autoritet na ovom svijetu; nazivaju ga „bogom ovoga svijeta" (2. Korinćanima 4,4) i „vladarom vlasti zraka" (Efežanima 2,2). Zato nam se kaže: „Budite trijezni, bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre" (1. Petrova 5,8).

Jedan veliki način na koji Sotona uništava naše živote jest putem obmane. Kad nas Sotona zavede po pitanju tko je Bog, tko Bog kaže da smo mi i tko je on, stječe moć i autoritet u našem životu. „Sotona ne postoji" jedna je od najmoćnijih laži koju Sotona izgovara.

Bog je pri stvaranju dao čovječanstvu vlast nad zemljom (Postanak 1,28). Kad su Adam i Eva svojevoljno odbili poslušnost Bogu, odrekli su se nekih svojih vlasti; kad su poslušali Sotonu, pokorili su se đavlu. Ipak, Isus je na križu oduzeo Sotoni njegovu vlast: „Sada je sud ovomu svijetu. Sada će vladar ovoga svijeta biti izbačen van" (Ivan 12,31). „Radi toga se pojavi Sin Božji — da razori djela đavlova" (1. Ivanova 3,8). Sotona više nema autoritet nad onima koji su u Kristu, osim kad mu ga daju vjerujući u njegove laži.

Mnogo dezinformacija o Sotoni dolazi iz Hollywooda i drugih pogrešnih izvora. Nužno je istraživati Bibliju radi istine po ovom i drugim pitanjima. Biblija nam jasno govori da Sotona zaista postoji i utječe na nas na način na koji djeluje. Nemamo razloga da budemo zastrašeni od strane Sotone, jer je njegova moć beskrajno inferiorna u odnosu na Božju, a Biblija nas uči da ne budemo naivni u svojoj duhovnoj bitki (Efežanima 6,10-18). Ključ je pokoriti se Bogu i oduprijeti se đavlu (Jakovljeva 4,7) znajući da ga je Krist na križu pobijedio zauvijek, a Sotonin je svršetak – vječni sud – zajamčen (Otkrivenje 19,20).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Postoji li Sotona?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries