settings icon
share icon
Pitanje

Što je postmodernističko kršćanstvo?

Odgovor


Postmodernističko kršćanstvo jednako je teško ukratko definirati kao i sam postmodernizam. Ono što je započelo 1950-tih u arhitekturi kao reakcija na modernističke misli i stil uskoro su usvojili umjetnost i književni svijet 1970-tih i 1980-tih. Crkva nije stvarno osjetila ovaj utjecaj sve do 1990-tih. Ova je reakcija bila raspad „hladne, teške činjenice“ u zamjenu za „toplu, nejasnu subjektivnost“. Sjetite se bilo čega u vezi postmodernizma, a zatim dodajte kršćanstvo u kontekst, i imate uvid onoga što je postmodernističko kršćanstvo.

Postmodernističko kršćanstvo je u skladu s osnovnim postmodernističkim razmišljanjima. Riječ je o iskustvu nad razumom, subjektivnosti nad objektivnošću, duhovnosti nad religijom, slikama nad riječima, vanjskim nad unutarnjim. Što je dobro? Što je loše? Sve ovisi o tome koliko svaka reakcija protiv modernosti odvlači nečiju vjeru daleko od biblijske istine. Međutim, kada se formiraju grupe pod takvim razmišljanjem, teologija i doktrina imaju tendenciju naginjanja prema liberalizmu.

Na primjer, budući da se iskustvo cijeni mnogo više od razuma, istina postaje relativna. To vodi ka svim oblicima problema, jer umanjuje standard Biblije kao apsolutne istine, pa čak i diskvalificira biblijsku istinu kao apsolutnu u mnogim slučajevima. Ako Biblija nije naš izvor apsolutne istine, a osobnom iskustvu se dopušta da definira i tumači što istina zapravo jest, spasonosna vjera u Isusa Krista postaje beznačajna.

Uvijek će u mišljenju postojati „pomaci paradigme“ dok god čovječanstvo nastanjuje ovu sadašnju zemlju, jer se čovječanstvo stalno nastoji poboljšati u znanju i stavu. Izazovi našem načinu razmišljanja su dobri, budući da uzrokuju naš rast, učenje i razumijevanje. To je princip Rimljanima 12,2 na djelu, princip promjene naših umova. Ipak, uvijek moramo biti svjesni Djela 17,11 i biti poput Berejaca, uspoređivati svaki novi nauk, svaku novu misao s Biblijom. Ne dozvoljavamo da nam naša iskustva tumače Bibliju, nego dok se mijenjamo i suobličujemo s Kristom, tumačimo svoja iskustva u odnosu na Bibliju. Nažalost, to nije ono što se događa u krugovima koji usvajaju postmodernističko kršćanstvo.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je postmodernističko kršćanstvo?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries