settings icon
share icon
Pitanje

Što je postmilenijanizam?

Odgovor


Postmilenijanizam je tumačenje 20. Poglavlja knjige Otkrivenja, prema kojemu se Kristov Drugi dolazak događa nakon „milenija,“ odnosno zlatnoga doba ili ere kršćanskog prosperiteta i dominacije. Ovaj izraz uključuje nekoliko sličnih gledišta o posljednjim vremenima, te stoji u kontrastu prema premilenijanizmu (gledištu prema kojemu će Kristov Drugi dolazak prethoditi Njegovu milenijskom kraljevstvu i prema kojemu će milenijsko kraljevstvo trajati doslovno tisuću godina) i, u manjoj mjeri, amilenijanizmu (nema doslovnog milenija).

Postmilenijanizam je vjerovanje da se Krist vraća nakon vremenskog razdoblja koje ne mora nužno trajati doslovnih tisuću godina. Oni koji drže takvo gledište, neispunjena proroštva ne tumače koristeći uobičajenu, doslovnu metodu. Oni vjeruju da Otkrivenje 20,4-6 ne bismo trebali shvatiti doslovno. Naprotiv, vjeruju da „tisuću godina“ jednostavno znači „dugo vremensko razdoblje.” Štoviše, prefiks „post-„ u „postmilenijanizmu“ označava mišljenje da će se Krist vratiti nakon što kršćani (a ne sam Krist) već uspostave kraljevstvo na ovoj Zemlji.

Postmilenijanisti vjeruju da će ovaj svijet postajati sve bolji i bolji – unatoč tomu što svi dokazi govore suprotno – tako da će cijeli svijet u konačnici postati „kristijaniziran.“ Nakon što se to dogodi, Krist će se vratiti. Međutim, to nije gledište svijeta u posljednjim vremenima koje nam predstavlja Sveto pismo. Iz knjige Otkrivenja lako je vidjeti da će svijet biti strašno mjesto tijekom toga vremena u budućnosti. Štoviše, u 2. Timoteju 3,1-7 Pavao posljednje dane opisuje kao „teška vremena.“

Oni koji se drže postmilenijanizma koriste nedoslovnu metodu tumačenja neispunjenoga proroštva, pripisujući riječima vlastita značenja. Problem s time je u tome što, kada počnemo pripisivati značenja riječima koja se ne podudaraju s njihovim uobičajenim značenjem, onda možemo odlučiti da neka riječ, izraz ili rečenica znači što god mi želimo da znači. U tom slučaju, gubi se svaka objektivnost vezano uz značenje riječi. Kada riječi izgube svoje značenje, komunikacija prestaje. Međutim, to nije način na koji je Bog osmislio jezik i komunikaciju. Bog nam komunicira kroz svoju pisanu Riječ, s objektivnim značenjima riječî, tako da se ideje i misli mogu saopćiti.

Obično, doslovno tumačenje Svetoga pisma odbacuje postmilenijanizam i drži se uobičajenog tumačenja cijelog Svetog pisma, uključujući neispunjeno proroštvo. Imamo na stotine primjera u Pismu proroštava koja su se ispunila. Na primjer, imamo proroštva o Kristu u Starom zavjetu. Ta proroštva ispunila su se doslovno. Uzmite u obzir Kristovo djevičansko rođenje (Izaija 7,14; Matej 1,23). Uzmite u obzir njegovu smrt za naše grijehe (Izaija 53,4-9; 1. Petrova 2,24). Ova proroštva ispunila su se doslovno, a to je dovoljan razlog zašto možemo pretpostaviti da će Bog i u budućnosti nastaviti doslovno ispunjavati svoju riječ. Postmilenijanizam podbacuje zato što biblijsko proroštvo tumači subjektivno, te drži da će milenijsko kraljevstvo uspostaviti Crkva, a ne sam Krist. EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što je postmilenijanizam?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries