settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu postati kršćanin/kršćanka?

Odgovor


Prvi korak ka postajanju kršćaninom (odnosno kršćankom; op.prev.) jest razumjeti što izraz „kršćanin“ znači. Izraz „kršćanin“ nastao je u gradu Antiohiji u prvome stoljeću n. Kr. (vidi Djela 11,26). Moguće je da je, u početku, izraz „kršćanin“ bio korišten kao pogrdno ime. Ta riječ u suštini znači „mali Krist“. Međutim, tijekom stoljećâ, oni koji su vjerovali u Krista prisvojili su izraz „kršćanin“ i koristili ga kako bi sebe poistovjetili kao sljedbenike Isusa Krista. Jednostavna definicija kršćanina jest osoba koja slijedi Isusa Krista.

Zašto bih trebao postati kršćaninom?

Isus Krist obznanio je da „nije došao da mu služe, nego da on služi i dadne život svoj kao otkup mjesto svih“ (Marko 10,45). Zato se postavlja pitanje – zašto nam je potrebno otkupljenje? Otkupljenje u sebi sadrži ideju plaćanja koje se mora dati u zamjenu za oslobođenje neke osobe. Ideja otkupa najčešće se koristi u kontekstu otmice, kada se nekoga otme i drži zatvorenim dok se ne plati otkupnina za oslobođenje te osobe.

Isus je platio našu otkupninu kako bi nas oslobodio od ropstva! O kakvome se ropstvu radi? Radi se o ropstvu grijehu i njegovim posljedicama, fizičkoj smrti iza koje slijedi odvojenost od Boga. Zašto je Isus trebao platiti tu otkupninu? Zato što smo svi zaraženi grijehom (Rimljanima 3,23), i stoga smo zavrijedili osudu od Boga (Rimljanima 6,23). Kako je Isus platio našu otkupninu? Tako što je umro na križu da plati kaznu za naše grijehe (1. Korinćanima 15,3; 2. Korinćanima 5,21). Kako je Isusova smrt mogla u dovoljnoj mjeri platiti za sve naše grijehe? Tako što je Isus bio Bog u ljudskom obličju, Bog koji je došao na zemlju da postane jedan od nas kako bi se mogao poistovjetiti s nama i umrijeti za naše grijehe (Ivan 1,1. 14). Budući da je Isus Bog, Njegova smrt imala je neograničenu vrijednost, bila je dovoljna da plati za grijehe cijeloga svijeta (1. Ivanova 2,2). Isusovo uskrsnuće nakon Njegove smrti očitovalo je da je Njegova smrt bila dovoljna žrtva, da je On zbilja pobijedio grijeh i smrt.

Kako mogu postati kršćaninom?

Ovo je najbolji dio. Zbog Njegove ljubavi prema nama, Bog je učinio da je postajanje kršćaninom nešto izrazito jednostavno. Samo trebaš primiti Isusa kao svoga Spasitelja, u potpunosti prihvatiti da je Njegova smrt bila dovoljna za tvoje grijehe (Ivan 3,16) i u cijelosti se pouzdavati samo u Njega kao svoga Spasitelja (Ivan 14,6; Djela 4,12). Postajanje kršćaninom ne odnosi se na obrede, odlaženje u crkvu ili na vršenje određenih stvari uz odricanje od drugih. Postati kršćaninom znači imati osoban odnos s Isusom Kristom. Osoban odnos s Isusom Kristom, kroz vjeru, osobu čini kršćaninom.

Jesi li spreman postati kršćaninom?

Ako si spreman postati kršćaninom primanjem Isusa Krista kao svoga Spasitelja, sve što trebaš učiniti jest vjerovati. Razumiješ li i vjeruješ li da si sagriješio i da zaslužuješ Božju osudu? Razumiješ li i vjeruješ li da je Isus uzeo tvoju osudu na sebe, da je umro umjesto tebe? Razumiješ li i vjeruješ li da je Njegova smrt bila dovoljna da plati za tvoje grijehe? Ako si na ova tri pitanja odgovorio potvrdno, onda se jednostavno pouzdaj u Isusa kao svoga Spasitelja. Prihvati ga, po vjeri, potpuno se pouzdajući samo u Njega. To je sve što je potrebno da bi postao kršćaninom!

Jeste li na osnovu ovoga što ste pročitali donijeli odluku da ćete slijediti Krista? Ako jeste, molimo vas da pritisnete tipku »Danas sam prihvatio Krista« dolje.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako mogu postati kršćanin/kršćanka?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries