settings icon
share icon
Pitanje

Kako sve više mogu postati nalik Kristu?

Odgovor


Postajati sve više poput Krista želja je svakog vjernika, i ohrabrujuće je znati da Bog ima istu želju za nas. Ustvari, Biblija kaže da Bog „predodredi [vjernike] da budu suobličeni liku Sina njegova“ (Rimljanima 8,29 VB). Činjenje da sve više nalikujemo Kristu jest Božje djelo, i On će ga provesti do kraja (Filipljanima 1,6).

Međutim, činjenica da će nas Bog preobraziti u lik Krista ne znači da možemo sjediti prekriženih ruku i biti odvedeni u nebo s lakoćom. Proces zahtijeva našu voljnu suradnju s Duhom Svetim. Postajati sve više poput Krista zahtijeva ujedno i božansku moć i ispunjenje ljudske odgovornosti.

Postoje tri stvari koje doprinose tome da postajemo sve više nalik Kristu: naša predanost Bogu, naša oslobođenost od grijeha i naš duhovni rast.

1) Postajati sve više nalik Kristu jest rezultat predanosti Bogu. Rimljanima 12,1-2 kaže da štovanje uključuje potpunu vlastitu predanost Bogu. Predajemo svoja tijela kao „duhovnu žrtvu“, a naše misli se obnavljaju i preobražavaju.

Kada je Isus rekao: „Slijedi me!“, Levi je odmah ostavio svoj stol s novcima (Marko 2,14); tako i mi dobrovoljno predajemo sve što imamo kako bismo slijedili Gospodina. Kao što je Ivan Krstitelj rekao: „On treba rasti, a ja se umanjivati“ (Ivan 3,30), stoga se sve više fokusiramo na Isusa i Njegovu slavu, umanjujući same sebe u Njegovoj volji.

2) Postajati sve više nalik Kristu jest rezultat oslobođenosti od grijeha. Budući da je Isus živio bezgrešnim životom, što se više smatramo „mrtvima grijehu“ (Rimljanima 6,11) i živimo životom čistoće, više ćemo biti poput Isusa. Budući da se predajemo Bogu, grijeh više nije naš gospodar i jasnije se poistovjećujemo s Kristom (Rimljanima 6,1-14).

Isus nas poziva da ga slijedimo, a imamo Njegov primjer poslušnosti (Ivan 15,10), požrtvovne ljubavi (Ivan 15,12-13) i strpljivog podnošenja (1. Petrova 2,19-23). Imamo i primjer apostola, koji su nasljedovali Krista (1. Korinćanima 11,1).

Kada je riječ o obuzdavanju grijeha u našem životu, imamo božansku pomoć: slavite Boga za Njegovu Riječ (Psalam 119,11), zagovor Krista (Rimljanima 8,34; Hebrejima 7,25) i silu Duha koji prebiva u nama (Rimljanima 8,4; Galaćanima 5,16)!

3) Postajati sve više nalik Kristu jest rezultat kršćanskog rasta. Kada smo isprva spašeni, nezreli smo u mudrosti i spoznaji, te neiskusni u milosti i ljubavi. No potom rastemo. U svemu tome, naša je uloga postajati jači – i sve više poput Krista. „Već rastite u milosti i spoznaji Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista“ (2. Petrova 3,18 VB). „Vama pak dao Gospodin da uzrastete i izobilujete ljubavlju jedni prema drugima i prema svima“ (1. Solunjanima 3,12 VB).

Upravo sada, Bog djeluje u nama: „A mi svi koji otkrivenim licem slavu Gospodnju kao u zrcalu gledamo, u isti se lik preobražavamo iz slave u slavu, kao od Gospodnjega Duha“ (2. Korinćanima 3,18 VB). Međutim, jednog će dana proces biti dovršen: „A znamo: kad se očituje, bit ćemo njemu slični, jer ćemo ga vidjeti kao što jest“ (1. Ivanova 3,2 VB). Obećanje da ćemo u budućnosti biti potpuno poput Krista samo je po sebi motivacija da sada postajemo sve više nalik Kristu: „I svaki koji ima tu nadu u njemu, čisti se kao što je i on čist“ (1. Ivanova 3,3 VB).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Kako sve više mogu postati nalik Kristu?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries