settings icon
share icon
Pitanje

Trebaju li kršćani biti poslušni državnim zakonima?

Odgovor


Rimljanima 13,1-7 glasi: »Neka se svatko pokorava višim vlastima, jer nema vlasti osim od Boga. I one koje postoje, od Boga su uspostavljene. Zato onaj koji se suprotstavlja vlasti protivi se odredbi Božjoj. A koji joj se protive, navući će sami na se osudu. Poglavarâ se ne treba bojati kad se radi dobro, već kad se radi zlo. Hoćeš li da se ne moraš bojati vlasti, čini dobro te ćeš s njezine strane imati hvalu! Jer ona služi Bogu za tvoje dobro. Ali činiš li zlo, boj se, jer ne nosi uzalud mača. Ona, naime, služi Bogu da kazni onoga koji čini zlo. Zato se treba pokoravati ne samo zbog straha od kazne nego i radi savjesti. Zato i poraze plaćate jer su službenici Božji oni koji vrše tu službu. Podajte svakomu ono što mu pripada: onomu koji s pravom traži porez, porez; koji carinu, carinu; koji poštovanje, poštovanje; koji čast, čast!«

Iz ovoga odlomka je bjelodano jasno da trebamo biti poslušni vlastima koje je Bog postavio iznad nas. Bog je stvorio vlasti da uspostavljaju red, da kazne zlo i promiču pravdu (Postanak 9,6; 1. Korinćanima 14,33; Rimljanima 12,8). Trebamo biti poslušni vlasti u svemu: u plaćanju poreza, pokoravanju pravilima i zakonima, pokazivanju poštovanja itd. Ne činimo li to, onda zapravo pokazujemo da ne poštujemo Boga, jer on je postavio vlasti da budu iznad nas. Kada je apostol Pavao napisao Rimljanima 13,1-7, bio je pod vlašću Rima, tijekom vladavine Nerona, koji je bio možda i najveći zlikovac među svim rimskim carevima. Pavao je još uvijek prepoznavao vladavinu vlasti nad njime. Zar mi možemo učiniti išta manje od toga?

Sljedeće pitanje je: »Je li ikada opravdano ne pokoriti se državnom zakonu?« Odgovor na ovo pitanje možemo pronaći u Djelima 5,27-29: »Kad ih dovedoše, staviše ih pred Veliko vijeće. Veliki ih svećenik upita: 'Zar vam nismo oštro zabranili da učite o tome imenu? A vi ste, evo, napunili Jeruzalem svojom naukom i hoćete da bacite na nas krv toga čovjeka.' 'Treba se više pokoravati Bogu nego ljudima' – odgovoriše Petar i apostoli.« Iz ovoga primjera jasno vidimo da se državnom zakonu trebamo pokoravati dokle god se ne sukobljuje s Božjim zakonom. No, onoga trenutka kada državni zakon proturječi Božjoj zapovijedi, trebamo biti neposlušni državnom zakonu i pokoriti se Božjem zakonu. Ipak, čak i tada, moramo prihvatiti autoritet koji vlasti imaju nad nama. To vidimo u tome što Petar i Ivan nisu protestirali zašto su ih izbičevali, nego su se radovali što su mogli trpjeti radi poslušnosti Bogu (Djela 5,40-42).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Trebaju li kršćani biti poslušni državnim zakonima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries