settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o poslušnosti roditeljima?

Odgovor


Poslušnost roditeljima izravna je Božja zapovijed. „Djeco, budite poslušni svojim roditeljima u Gospodinu, jer je to ispravno“ (Efežanima 6,1). Riječ poslušni u ovom se stihu ne može odvojiti od ideje da ih se „poštuje“. U Efežanima 6,2-3 nastavlja se: „Poštuj svoga oca i majku (što je prva zapovijed s obećanjem) da ti bude dobro i da dugo živiš na zemlji.“ Poštovanje se više odnosi na stav uvažavanja roditelja, a razumije se da poslušnost dolazi sa stavom poštovanja prema roditeljima. Negodovanje u poslušnosti nije u skladu sa zapoviješću.

Djeci može biti izazov naučiti slušati i poštovati svoje roditelje – nekima je to teže od drugih! No postoji vrlo dobar razlog za ovu zapovijed. Izreke uče da oni koji slušaju svoje roditelje stječu mudrost: „Mudar sin sluša pouku svoga oca, a podrugljivac ne sluša ukor“ (Izreke 13,1). Božji je plan da djeca nauče poštovati i slušati svoje roditelje dok odrastaju kako bi mogli živjeti mudro. Kad kod kuće nauče poštovanje, primjereno će poštovati i druge kada napuste dom. Čak je i mladi Isus, iako je bio Božji Sin, slušao svoje zemaljske roditelje i rastao u mudrosti (Luka 2,51-52). Biblija kaže da je djeci koja nisu disciplinirana ili koja ne slušaju roditelje mnogo gore u životu (vidi Izreke 22,15; 19,18; i 29,15).

Kako djeca imaju odgovornost slušati svoje roditelje, roditelji imaju odgovornost poučiti svoju djecu Božjim putovima. „A vi, očevi, ne razdražujte svoju djecu, nego ih odgajajte stegom i opomenom Gospodinovom“ (Efežanima 6,4). Ali čak i ako nečiji roditelji ne slijede zapovijed usmjerenu prema njima, djeca i dalje imaju zapovijed da slušaju i poštuju svoje roditelje.

Naša krajnja odgovornost je iznad svega voljeti i slušati Boga. Zapovijeda djeci da slušaju roditelje. Jedini prikladan razlog za neposluh svojih roditelja je ako bi roditelji poučavali dijete da učini nešto što je jasno u suprotnosti s jednom od Božjih zapovijedi. U tom slučaju dijete mora poslušati Boga (vidjeti Djela 5,29).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o poslušnosti roditeljima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries