settings icon
share icon
Pitanje

Koje je značenje i važnost Posljednje večere?

Odgovor


Posljednja večera je ono što nazivamo zadnjim obrokom koji je Isus jeo sa svojim učenicima prije izdaje i uhićenja. Posljednja večera zabilježena je u sinoptičkim evanđeljima (Matej 26,17-30; Marko 14,12-26; Luka 22,7-30). Bilo je to više od Isusova posljednjeg obroka; bio je to i pashalni obrok. Jedan od važnih trenutaka Posljednje večere je Isusova zapovijed da se prisjetimo što će učiniti u korist čitavog čovječanstva: proliti svoju krv na križu i time platiti dug za naše grijehe (Luka 22,19).

Uz predviđanje Njegove patnje i smrti za naše spasenje (Luka 22,15-16), Isus je također upotrijebio Posljednju večeru kako bi Pashi dao novo značenje, uspostavio Novi savez, uspostavio uredbu za Crkvu i prorekao Petrovo odricanje Njega (Luka 22,34) i izdaju Jude Iskariotskog (Matej 26,21-24).

Posljednja večera dovela je do ispunjenja starozavjetne proslave blagdana Pashe. Pasha je bila posebno sveti događaj za židovski narod jer je obilježavala vrijeme kada ih je Bog poštedio od pošasti fizičke smrti i izveo iz ropstva u Egiptu (Izlazak 11,1–13,16). Tijekom Posljednje večere sa svojim apostolima, Isus je uzeo dva simbola povezana s Pashom i prožeo ih svježim značenjem prisjećanja na Njegovu žrtvu, koja nas spašava od duhovne smrti i izbavlja iz duhovnog ropstva: „I uze on čašu, zahvali i reče: 'Uzmite je i razdijelite među sobom. Jer, kažem vam: Neću više piti od trsova ploda dok ne dođe kraljevstvo Božje.' I uze kruh, zahvali, razlomi i dade im ga govoreći: 'Ovo je tijelo moje, koje se za vas daje: ovo činite u spomen na mene.' Isto tako i čašu, nakon što večeraše, rekavši: 'Ova čaša je novi savez u mojoj krvi, koja se za vas prolijeva'“ (Luka 22,17-20).

Isusove riječi tijekom Posljednje večere o beskvasnom kruhu i čaši odražavaju ono što je rekao nakon što je nahranio 5.000 ljudi: „Ja sam kruh života: onaj tko dolazi k meni, neće gladovati; i tko vjeruje u mene, neće žednjeti nikada. … Ja sam kruh živi koji je sišao s neba: ako tko bude jeo od toga kruha, živjet će zauvijek; a kruh što ću ga ja dati jest moje tijelo, koje ću dati za život svijeta. … Onaj tko jede moje tijelo i pije moju krv, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Jer tijelo moje jelo je istinsko, i krv moja je piće istinsko“ (Ivan 6,35. 51. 54-55). Spasenje dolazi po Kristu i žrtvi Njegovog fizičkog tijela na križu.

Također tijekom Posljednje večere, Isus je poučavao o načelima služenja i praštanja dok je prao noge svojim učenicima: „Ali vi nećete tako; nego, onaj koji je najveći među vama neka bude kao najmlađi, a starješina kao onaj koji poslužuje. Jer koji je veći, onaj koji sjedi za stolom ili onaj koji poslužuje? Nije li onaj koji sjedi za stolom? A ja sam među vama kao onaj koji poslužuje“ (Luka 22,26-27; Ivan 13,1-20).

Posljednja se večera danas spominje tijekom Gospodnje večere ili pričesti (1. Korinćanima 11,23-33). Biblija uči da je Isusova smrt bila prikazana u prinošenju pashalne žrtve (Ivan 1,29). Ivan primjećuje da Isusova smrt nalikuje žrtvi Pashe po tome što mu kosti nisu bile slomljene (Ivan 19,36; usp. Izlazak 12,46). A Pavao je rekao: „Jer je Krist, naša pasha, već žrtvovan za nas“ (1. Korinćanima 5,7). Isus je ispunjenje Zakona, uključujući i Gospodnje blagdane (Matej 5,17).

Obično je pashalni objed bio obiteljsko slavlje. Međutim, na Posljednjoj večeri apostoli su bili sami s Isusom (Luka 22,14), što sugerira da ovaj poseban obrok ima posebno značenje za crkvu, čiji su temelj postali apostoli (Efežanima 2,20). Dok je Posljednja večera imala implikacije za Židove, bila je osmišljena i za crkvu. Danas je Gospodnji stol jedna od dvije uredbe kojih se crkva pridržava.

Posljednja večera bila je ukorijenjena u Starom savezu iako je najavljivala Novi. Jeremija 31,31 obećava Novi savez između Boga i Izraela, u kojem je Bog rekao: „Stavit ću svoj zakon u njihovu nutrinu i upisati ga u srca njihova; i bit ću Bog njihov, a oni će biti moj narod“ (Jeremija 31,33). Isus se izravno osvrnuo na ovaj Novi savez tijekom Posljednje večere: „Ova čaša je novi savez u mojoj krvi“ (Luka 22,20). Nova je uredba bila na pomolu. U Božjoj milosti, Novi savez se odnosi na više od Izraela; svatko tko ima vjeru u Krista bit će spašen (vidi Efežanima 2,12-14).

Posljednja večera bila je značajan događaj i proglasila je prekretnicu u Božjem planu za svijet. Uspoređujući Isusovo raspeće s blagdanom Pashe, lako možemo vidjeti otkupiteljsku prirodu Kristove smrti. Kao što simbolizira izvorna pashalna žrtva u Starom zavjetu, Kristova smrt okajava grijehe Njegovog naroda; Njegova nas krv izbavlja od smrti i spašava nas od ropstva. Danas je Gospodnja večera kada vjernici razmišljaju o Kristovoj savršenoj žrtvi znajući da ćemo, po našoj vjeri kada ga primimo, biti s Njime zauvijek (Luka 22,18; Otkrivenje 3,20).EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Koje je značenje i važnost Posljednje večere?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries