settings icon
share icon
Pitanje

Smije li se kršćanin poslovno udruživati s nevjernicima?

Odgovor


Pitanje smije li se kršćanin udruživati u poslu s nevjernikom često se postavlja. Biblijski odlomak koji se najčešće citira u takvim slučajevima jest: „Ne budite s nevjernicima pod jednim te istim jarmom; Što ima pravednost s bezakonjem? Što li je zajedničko svjetlu i tmini?” (Druga Korinćanima 6:14). Mnogo puta se taj stih shvaća kao zabrana ulaženja u brak između nekršćana i kršćana. Brak se tu definitivno može primijeniti, ali ništa u ovom kontekstu ne ograničava to na brak. Zabranjene su sve vrste nejednakih jarmova —brakovi, bliska prijateljstva i u mnogim slučajevima poslovna partnerstva.

Ta zapovijed implicira da postoji velika razlika između vjernika i nevjernika. Općenito govoreći, kršćaninova motivacija, ciljevi i metode nespojive su s nevjernikovima. Vjera mijenja karakter osobe. Kršćaninova najviša ambicija u životu jest proslaviti Gospodina Isusa i biti mu ugodan u svemu, dok je nevjernik u najboljem slučaju ravnodušan prema takvim ciljevima. Ako su kršćaninove metode i ciljevi jednaki metodama i ciljevima nevjernika, kršćaninu po svemu sudeći valja preispitati svoje prioritete.

Druga Korinćanima 6:14 dalje pita: „Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom?” (prijevod Duda-Fućak) Kaže se da ljudi imaju „zajedništvo“ kada dijele nešto zajedničko. Poslovni partneri su ujedinjeni na način da moraju dijeliti stvari: što pripada jednome pripada i drugome. To je upravo ono što se podrazumijeva pod „zajedništvom“. S ovim načelima na umu, najbolje je izbjegavati udruživanje s nevjernicima u poslu. Ako kršćanin uistinu nastoji donijeti čast Bogu u svome poslu, sukob s nekršćanskim poslovnim partnerom bit će neizbježan. „Idu li dvojica zajedno da se ne dogovore?” (Amos 3,3).

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Smije li se kršćanin poslovno udruživati s nevjernicima?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries