settings icon
share icon
Pitanje

Što Biblija kaže o plaćanju poreza?

Odgovor


U Mateju 22,17-21, farizeji su Isusu postavili pitanje: „Reci nam, stoga, što misliš ti: Je li dopušteno dati porez caru ili nije?' A Isus im, znajući njihovu opakost, reče: 'Zašto me iskušavate, licemjeri? Pokažite mi porezni novac.' I dadoše mu denar. I reče im on: 'Čija je ovo slika i natpis?' Rekoše mu: 'Carev.' Tada im reče: 'Dajte caru ono što je carevo, a Bogu ono što je Božje.'“ U potpunosti se slažući, apostol Pavao je poučavao: „Zato i poreze plaćate: jer službenici su Božji oni koji se time bave. Podajte, dakle, svakome što mu pripada: kome porez, porez; kome carina, carinu; kome strah, strah; kome čast, čast“ (Rimljanima 13,6-7).

Čini se da postoji beskrajna količina raznih vrsta poreza kojima su podvrgnuti građani i sudionici lokalnog i globalnog gospodarstva. Porezi su nepopularni, a ponekad se s gađenjem razmišlja o državnim agencijama zaduženim za prikupljanje tih poreza, bile one korumpirane ili ne. Ovo nije ništa novo. Ni u biblijska vremena se o poreznicima nije mislilo visoko (Matej 11,19; 21,31-32; Luka 3,12-13).

Koliko god mrzili poreze, koliko god bilo koji porezni sustav mogao biti korumpiran i nepravedan, koliko god vjerovali da postoje daleko bolje stvari u koje bi naš novac mogao ići – Biblija nam nalaže, da, nalaže nam da plaćamo svoje poreze. Rimljanima 13,1-7 jasno kaže da se trebamo podlagati vlastima. Jedini slučaj u kojem nam se dopušta neposlušnost vlastima je kada nam kaže da učinimo nešto što Biblija zabranjuje. Biblija ne zabranjuje plaćanje poreza. Ustvari, Biblija nas potiče da plaćamo porez. Stoga se moramo podložiti Bogu i Njegovoj Riječi – i plaćati svoje poreze.

Općenito govoreći, cilj poreza je omogućiti dobro funkcioniranje društva. Ovisno o nečijim prioritetima, porezni prihodi nisu uvijek iskorišteni na najbolji način. Najčešća primjedba na plaćanje poreza je da država zlorabi novac ili da ga država čak koristi u zle svrhe. To, međutim, nije naša briga. Kad je Isus rekao: „Dajte caru...“, rimske vlasti nipošto nisu bile pravedne vlasti. Kad nas je Pavao uputio da plaćamo porez, Neron, jedan od najzlobnijih rimskih careva u povijesti, bio je na čelu vlasti. Moramo plaćati poreze čak i kada vlasti ne časte Boga.

Slobodni smo poduzeti sve dostupne zakonske porezne olakšice. Ne moramo platiti najveći mogući iznos poreza. Ako vam vlasti dopuste poreznu olakšicu, možete je slobodno koristiti. Ako postoji legalan način na koji možete zaštititi dio svog novca od oporezivanja, slobodni ste to učiniti. Ilegalne i/ili nepoštene metode utaje poreza moraju se odbaciti. Rimljanima 13,2 nas podsjeća: „Stoga se onaj tko se suprotstavlja vlasti, protivi Božjoj odredbi; a oni koji se protive, sami će na sebe navući osudu.“

Kršćani znaju da sve što imamo u konačnici pripada Bogu. Mi smo upravitelji i pozvani smo uložiti svoj novac i druge resurse u ono što se tiče vječne vrijednosti. Pozvani smo brinuti se za svoje obitelji (1. Timoteju 5,8) i velikodušno davati (2. Korinćanima 9,6-8). Također je mudro štedjeti (Izreke 6,6-8) i sasvim je prihvatljivo trošiti novac na sebe i zahvaljivati Bogu na Njegovim dobrim darovima (Jakovljeva 1,17; Kološanima 3,17). Plaćanje poreza dužnost je građanina, a kršćani su pozvani biti dobri građani. No kršćani su ultimativno građani neba (Filipljanima 3,20). Smanjenje našeg poreznog tereta u ovom životu trebalo bi imati za cilj ulaganje u Božje kraljevstvo za vječnost.

EnglishVratite se na hrvatsku naslovnu stranicu

Što Biblija kaže o plaćanju poreza?
Podijelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries